Četiri sata pred pogubljenje stigla je poruka: ZAUSTAVITE SVE!

Analiza DNK će pokazati da li tragovi na nožu potiču od Williamsa ili nepoznate osobe

Samo četiri sata prije izvršenja smrtne kazne nad čovjekom koji je osuđen zbog ubojstva novinarke u St. Louisu 1998. godine, guverner Missouria stopirao je ubrizgavanje smrtonosne injekcije. Odvjetnici Marcellusa Williamsa prethodno su sudu dostavili DNK dokaze, koji navodno potvrđuju da je nevin, prenosi CNN.

U obrazloženju presude iz 2001., kojom je osuđen na smrtnu kaznu, navodi se da je novinarki nanio 43 uboda nožem nakon što ga je uhvatila u provali.

Smrtna kazna je najstroža, konačna kazna. Zbog toga je važno da se krivica nedvosmisleno dokaže“, izjavio je guverner Missouria i republikanac Eric Greitens. On je zatražio formiranje istražne komisije koja će analizirati nove dokaze i nakon toga dati preporuku “za” ili “protiv” pogubljenja.

Prethodno je 200.000 ljudi potpisalo peticiju u kojoj traže od Greitensa da intervenira. Analiza DNK će pokazati da li tragovi na nožu potiču od Williamsa ili nepoznate osobe.

DNK dokazuje da je nevin“, izjavio je Williamsov advokat Gibson, dok javni tužitelj Bob McCulloch tvrdi da ima dovoljno dokaza da Williams bude osuđen i da ne postoji mogućnost da je nevin.



Vrhovni sud države Missouri je još 2015. odložio Williamsovo pogubljenje kako bi se omogućila nova istraga. Nakon što su objavljeni rezultati, sud nije poništio odluku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI