ČEŠKI POKLON UKRAJINI: Vlakom poslan paket od pet tenkova i pet borbenih vozila

Iz čeških obrambenih snaga u utorak su potvrdili kako Prag šalje tenkove i borbena vozila u Ukrajinu.

Pet tenkova i pet borbenih vozila dio su pošiljke koja vlakom odlaze u Ukrajinu, prenosi češka javna televizija. Dodaje kako je riječ o poklonu koji je dogovoren sa saveznicima u NATO-u. Potvrdili su to predsjednik Odbora za europska pitanja u donjem domu češkog parlamenta Ondrej Benešik te izvor iz čeških obrambenih snaga.

Ministrica obrane Jana Černohova rekla je parlamentu da neće potvrditi niti opovrgnuti tu informaciju te je izjavila: “Mogu samo reći da Češka pomaže Ukrajini koliko god može i nastaviti će isporučivati vojnu opremu laku i tešku”.

Prema glasnogovorniku češkog ministarstva obrane Češka je poslala vojne pomoći u vrijednosti približno milijarde kruna Ukrajini od početka rata 24. veljače.

I druge zapadne zemlje šalju vojnu opremu. Tako je Njemačka odobrila 1. travnja isporuku nekoliko desetaka pješačkih borbenih vozila (IFV), a Berlin je ranije bio kritiziran da ne šalje dovoljno vojne pomoći Ukrajini.Šefovi diplomacija zemalja članica NATO-a na sastanku u srijedu i četvrtak razgovarat će o slanju više oružja Ukrajini, najavio je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI