‘CENDRAVI’ VUČIĆ U NEW YORKU: ‘Protiv Srbije se u dijelu međunarodne javnosti vodi hibridni rat i prljava kampanja’

Foto: CROPIX

“Protiv Srbije se u dijelu međunarodne javnosti vodi hibridni rat i prljava kampanja”, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na Općoj skupštini UN-a. Pojasnio je tu svoju tezu ocjenama da je “Srbija prijetnja regionalnoj stabilnosti i da će navodno napasti susjede”.

“Srbija je bila i bit će faktor stabilnosti u cijeloj regiji”, rekao je Vučić u obraćanju na skupštini.

Naglasio je kako Srbija podržava Daytonski mirovni sporazum za BiH, unatoč neistinama koje su mogu čuti.

“Srbija je okarakterizirana kao potencijalni faktor destabilizacije u regiji samo zato da ne bi govorila istinu – da načelo nepovredivosti granica mora podjednako vrijediti za sve”, istaknuo je Vučić.

Govorio je o tome kako Beograd ne odustaje od načela nepovredivosti granica.Ocijenio je i da se ovogodišnja debata u New Yorku odvija “u uvjetima narušenog svjetskog mira u razmjerima koji nisu viđeni od Drugog svjetskog rata i osnivanja Ujedinjenih naroda”.

Osvrnuo se na rat u Ukrajini te rekao kako “Srbija poštuje integritet Ukrajine, no politika sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji, nikome ne može donijeti dobre rezultate”.

Ustvrdio je i kako ni od jednog sugovornika nije čuo “racionalan odgovor na pitanje u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine te suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije koji je ‘grubo narušen’ u slučaju Kosova”.

Na kraju je naglasio kako će Beograd nastaviti razgovore s Prištinom pod okriljem Europske unije. Završio je rečenicom kako će to učiniti jer je “bolje sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI