ČEKA NAS BURNA NEDJELJA: DHMZ izdao crveni alarm, orkanski udari bure, moguć i snijeg!

Foto: DHMZ

Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno i narančasto upozorenje za dijelove Hrvatske u kojima se očekuje nevrijeme. Nastavit će se loše vrijeme koje nas je okupiralo  posljednjih dana.

Za Velebitski kanal uključen je crveni meteoalarm jer se očekuje vrlo jaka i olujna bura, a najjači udari vjetra mogli bi se kretati brzinom od 35-70 čvorova (65-130 km/h) javlja DHMZ.

Foto: DHMZ

 

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Iz DHMZ-a savjetuju javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Navode i da je moguć prekid prometa trajekata i katamarana.

Foto: DHMZ

Narančasti meteoalarm uključen je za Kvarner i Kvarnerić. Upozoravaju na olujni vjetar u kombinaciji s lokalno visokim valovima. Na tom području puhat će jaka i vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra bit će između 35 i 55 čvorova (65-100 km/h)



Kako javlja DHMZ, u nedjelju se očekuje umjereno, u većini krajeva pretežno oblačno, lokalno s kišom, češćom na istoku i u gorju.

Na jugu Dalmacije prema večeri mogući su izraženi pljuskovi s grmljavinom, a u najvišim predjelima gorske Hrvatske susnježica ili snijeg. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i istočni, u gorju i jak.

Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, poslijepodne na jugu u okretanju na sjeverozapadnjak, uz obalu jugo.

Najniža temperatura zraka između 3 i 8, na Jadranu od 9 do 14 °C.

Najviša dnevna između 5 i 9, a duž obale te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 13 do 18 °C.

U ponedjeljak u unutrašnjosti pretežno oblačno uz kišu, lokalno i obilnu, u gorju je izgledna i susnježica te snijeg.

Na Jadranu promjenjiva naoblaka, mjestimice uz kišu, osobito u Dalmaciji. Potom na Jadranu barem djelomice sunčano, u unutrašnjosti uz promjenjivu naoblaku, a tek rijetko je moguće i malo kiše.

Puhat će većinom umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu umjerena, još u ponedjeljak i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima.

U utorak će na sjevernom dijelu bura oslabjeti, a u srijedu duž obale ponovno bura u jačanju. Jutarnja temperatura u padu, a dnevna u porastu, dok na Jadranu temperatura zraka bez veće promjene.

Foto: DHMZ
Facebook Comments

Loading...
DIJELI