ČEKA LI NAS REKORDNA SEZONA? Ministrica Brnjac: ‘Podaci fiskalizacije su 20 posto bolji nego što su bili 2019.’

Foto: Cropix, MTS

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac za N1 osvrnula se na turistički sezonu. Spomenula je kako je Hrvatska prešla 90 posto rekordne 2019. godine, što ide u prilog dobroj sezoni.

“Mi smo sada prešli 23 milijuna noćenja, bližimo se šest milijuna dolazaka, prešli smo 90 posto one rekordne 2019. u većem broju dolaze turisti iz Njemačke, Češke, Slovenije… Isti je broj domaćih turista kao i 2019.”, kaže ministrica.

“Podaci fiskalizacije su 20 posto bolji nego što su bili 2019. godine”, kaže ministrica dodajući da brojke mnogo znače, ali da Hrvatska treba razvijati cjelogodišnji turizam jer za to ima potencijala. Radi se na diverzifikaciji turističke ponude i približavanju kontinentalnih dijelova Hrvatske turistima, kaže.

Ministrica dodaje i kako bez kvalitete podizanje cijena ne znači ništa te da naglasak treba biti na kvaliteti i razvijanju kvalitetnih turističkih proizvoda.

“Kvaliteta je važnija”, kaže ministrica govoreći o projektima u turizmu i otkriva kako novi natječaju za sufinanciranje projekata neće ići po principu “najbrži prst”.

“Vodili smo računa o apsolutno svima”, kaže ministrica govoreći o dodjeli sredstava od oko 2 milijarde kuna za sufinanciranje projekata.



Ministarstvo će izraditi i aplikaciju za upravljanje turističkim tokovima u koju će bit uključene i turističke zajednice, a u kojoj će se npr. pratiti koliko turista može ući u staru gradsku jezgru, otkriva Brnjac.

“Mi moramo upravljati razvojem turizma tako da čuvamo svoje naslijeđe, ono što imamo. Mi moramo voditi računa o ravnomjernom razvoju svih dijelova Hrvatske i staviti u središte lokalnu zajednicu”, kaže ministrica.

Nova sredstva država će osigurati i za male poduzetnike, obiteljske hotele i slično jer, kako kaže ministrica, u tome je budućnost.

“Mora se promijeniti svijest ljudi, mi moramo razmišljati o ekologiji, o tome što se događa u našem okolišu. Kroz NPOO izračunat ćemo kapacitete i dati to na raspolaganje svima”, govori.

Hrvatska ima dobre priče, samo mora voditi računa o dugoročnoj strategiji održivog turizma. Ministrica kaže i kako bi bila najsretnija da je to krenulo prije 10 godina, ali kako nikad nije kasno i kako sada imamo alate i financijske instrumente da to učinimo.

Na pitanje je li država spremna na oštre rezove ako biti potrebne za njima, Brnjac kaže: “Vodit ćemo pravednu ekonomsku politiku, da se zna točno gdje se što radi. Sve platforme će biti uvezane s Poreznom upravom na razini EU-a, što dosad nije postojalo. Na taj način će se imati kontrola nad cijelim sustavom.”

Novi zakon će na snagu stupiti 2023. kaže ministrica i njime će se konačno razlikovati oni koji iznajmljuju apartmane od onih koji žive u domaćinstvu i to ne rade. Ovi koji iznajmljuju po 10 apartmana plaćat će i više poreza.

“Nama treba više hotelskog smještaja i prema istraživanju Europske putničke komisije, najviše turista nam se odlučuje za hotel, ali i apartmane. Ne treba bježati od toga, Hrvatska je po tome i poznata”, kaže Brnjac.

Ministrica kaže i kako se nada da će se od posljedica pandemije uskoro oporaviti i sektor zračnog prijevoza te da nema informacije o tome hoće li biti otkazane još neke linije, uz onih 55 koje već jesu.

Na pitanje što je s koronavirusom i hoće li on i dalje utjecati na naš život, ali i sezonu, ministrica kaže da se karte još uvijek prate, ali da Hrvatska nije u tamnocrvenoj zoni i da cijeli turističi sektor zna da se mora pridržavati mjera. “Cjepivo je tu, cijepiti se može, ali to je na pojedincu. Mi imamo i testove, osigurali smo testove kao i prošle godine. Pripremljeni smo, zasad nema problema, nadamo se da će tako i ostati”, kaže.

Brnjac kaže kako je “ulazak u eurozonu i Schengen nešto najbolje što se Hrvatskoj moglo dogoditi”.

“To će nam biti dobar poticaj za daljnji razvoj turizma. Dodatno će se olakšati putovanja, ne moramo ni govoriti kakav je to poticaj razvoju turizma, kad vi ne morate čekati na granicama”, govori.

Što se tiče konverzije cijena u euro i onih koji bi mogli pokušati loviti u mutnom, ministrica kaže kako se mora voditi računa o povećanju cijena.

“Ako nemate kvalitetu koja prati rast cijene, vi gubite turiste. Možda ćete kratko imati neki prihod, ali to se brzo pročuje i vi brzo gubite. Usmena predaja je jedna od najbitnijih preporuka gdje putovati”, zaključuje ministrica Brnjac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI