CAPAKOVA ZAMJENICA NE NOSI DOBRE VIJESTI: ‘Očekuje se porast hospitalizacija i smrtnih slučajeva, nemamo dovoljno cijepljenih’

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Gotovo svaki treći testirani u Hrvatskoj u protekla 24 sata bio je pozitivan na koronavirus.

Na 10.691 testiranih, ukupno je 3162 novooboljelih, preminule su 23 osobe. Na bolničkom je liječenju 939 pacijenata – 131 je na respiratoru. Loša je to epidemiološka situacija u Hrvatskoj, brojke zaista nisu dobre.

Epidemiološku situaciju komentirala je Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Danas je zabilježen veliki broj novooboljelih. Takvu situaciju već dugo nismo imali. Nakon što smo imali 3 tjedna stabilne situacije, danas imamo 27 posto veći porast, a jučer 70 posto porasta. Veći porast zahtijeva da se svi vratim osnovnim mjerama, distanca, pranje ruku, a posebno cijepljenje. Europska komisija već pravi razliku za cijepljenje i necijepljene zemlje. U zemljama koje imaju niži cjepni obuhvat, očekuje se porast hospitalizacija i porast smrtnih slučajeva”, kazuje Pavić Šimetin.

“Imamo i smrtne ishode i osobe na respiratore. Među njima prevladavaju osobe koje nisu cijepljene. Među osobama koje su preminule, a u dobi su ispod 55 godina, radi se isključivo o osobama koje nisu cijepljene”, navodi.



Uvođenje covid-potvrda je, kaže, ubrzalo cijepljenje. No najvažnija je stvar kaže fokusiranje na  dijalog sa građanima.

“Radi se o četvrtom valu. Njegova visina uspon, ali i do kada će trajati, ovisi o tome koliko je građana cijepljeno. S obzirom da ne možemo govoriti o nekom kolektivnom imunitetu, a dolazi hladnije vrijeme i počela je školska i akademska godina, imamo brojke kakve imamo”, rekla je Pavić Šimetin.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI