CAPAK SE JAVIO Otkrio je kako je došao u doticaj s pozitivnom osobom i hoće li biti strožih mjera na granici

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

“Saznao sam da je osoba s kojom sam bio u kontaktu pozitivna na koronavirus u četvrtak u 17 i 15, kada sam dobio spisak osoba koje su pozitivne, ali u tom momentu, iako mi je bilo poznato ime i prezime, još nisam znao da li se radi o toj osobi s kojom sam se ja susreo u ponedjeljak, a u međuvremenu sam dao intervju za N1 i RTL i kad sam se vratio sam provjerio i ustanovio da se radi o osobi koja je bila prisutna na press konferenciji u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u ponedjeljak”, rekao je Capak za RTL.

Odmah se odlučio testirati jer je u međuvremenu od ponedjeljka do četvrtka imao čitav niz sastanaka i kontakata pa bi, kako nam je rekao, u slučaju da je on pozitivan i osobe s kojima je bio u kontaktu trebale ići u samoizolaciju, a u slučaju da je negativan, onda ne moraju u izolaciju, “čak i ako ja obolim”, dodao je.

Negativan test znači da nema samoizolacije za kontakte

“Zato sam zaključio da je važno i odgovorno da napravim test i jučer u 20 sati mi je uzet bris i u 23 sata sam dobio negativan nalaz. Sve osobe s kojima sam se ja sreo od ponedjeljka do danas, jer taj nalaz negativni nalaz vrijedi i danas, sve osobe koje su me susrele i s kojima sam bio u kontaktu se ne trebaju brinuti. Čak i ako ja razvijem bolest, one ne moraju u samoizolaciju.

Inače, sastanak na kojem je Capak došao u kontakt sa zaraženom osobom bila je press konferencija o projektu sa studentima medicine o značaju cijepljenja protiv HPV-a. Skup je bio organiziran po epidemiološkim propisima, istaknuo je Capak.

“Nismo bili u bliskom kontaktu, no kako su vrata i prozori bili zatvoreni zbog jakog pljuska u tom trenutku, tako prema pravilima ako više od 15 minuta boravite u zatvorenoj prostoriji s osobom koja je pozitivna, trebate ići u samoizolaciju 14 dana.



“Odlučili smo obavijestiti sve ljude koji su tamo bili da trebaju u samoizolaciju. Obavještavanje je uspjelo jer me već jučer zvalo 20-ak ljudi koji su ili bili obaviješteni ili su bili zabrinuti. Dogodio se jedan peh da smo na tom sastanku imali osobu koja nije ni mogla znati da će oboljeti. Dobila je temperaturu u utorak navečer, 36 sati nakon susreta. Kako je odgovorna osoba, u srijedu ujutro je otišla liječniku koja ju je uputila na testiranje”, rekao je Capak za RTL.

“Ja se osjećam dobro, nemam simptome, napravio sam test, negativan sam i nadam se da će tako i ostati”, dodao je.

U samoizolaciju ipak mora 15 sudionika skupa i nekoliko novinara koji su bili na press konferenciji u ponedjeljak.

Neke su zemlje već počele sa zatvaranjem granica prema Srbiji i BiH, a i Hrvatska, potvrdio je Capak, razmišlja o tome. “U idućih nekoliko dana ćemo vidjeti kakva je situacija i trendovi, koliko je oboljelih i odakle dolaze i onda će se ponovno diskutirati o strožim mjerama na granici. To je uvijek na stolu.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI