Capak oštro o samoizolaciji SDP-ovca: ‘Mi se ne petljamo u posao Rajka Ostojića pa neka se on ne petlja u posao epidemiologa’

Foto: Cropix

Istarskoj županiji je potvrđena jedna pozitivna osoba, doputovala je iz Švedske i sada je u samoizolaciji.

Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježene su dvije novooboljele osobe, – jedna je iz Vukovara te jedna iz Bapske.

Na otoku Krku od jučer je dvoje novooboljelih, a u Lovranu je cijeli razred završio u samoizolaciji kao i njihova učiteljica jer je kod jedne učenice potvrđen koronavirus.

Epidemiolog Krunoslav Capak je komentirao situaciju u Hrvatskoj oko koronavirusa na N1 televiziji. Osvrnuo se na samoizolaciju SDP-ovog Rajka Ostojića.

“Mi smo procijenili da premijer Andrej Plenković ne mora u samoizlaciju, pa ne mora ni Rajko Ostojić. Mi se ne petljamo u posao Rajka Ostojića pa neka se on ne petlja u posao epidemiologa. On je sam sebe stavio u samoizolaciju bez preporuke epidemiologa. To je nedopustivo”, rekao je.



Maksimalna inkubacija ove bolesti je 14 dana – zadnji dan kada može oboljeti od kontakta s oboljelim je 14 dana. Kad čovjek dobije simptome zarazan je u zadnjih 48 sati. Prije tih 48 sati čovjek nije bio zarazan. Goran Ivanišević je bio u kontaktu s Novakom Đokovićem. Plenković nije bio u bliskom kontaktu, nema potrebe da se samoizolira jer nije bio u bliskom kontaktu. I ne mora se dalje testirati, pojasnio je Capak.

Virus se proširio diljem Hrvatske

U petak je zabilježeno 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od početka pandemije u Hrvatskoj od ovog virusa oboljelo je 2539 osoba. Oporavilo se 2150 osoba, a preminulo 107 zaraženih. Na liječenju su 282 osobe.

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je jučer kako će inspektori nadgledati provode li se mjere zaštite od koronavirusa u noćnim klubovima.

Virus se munjevito širi diljem Hrvatske. I danas sve najnovije informacije pratite na našem portalu Dnevno.hr.

Lauc: “Ne možemo biti sigurni da ćemo uopće naći cjepivo”

Do 48 sati prije pojave prvih simptoma osoba može biti zarazna no prof. Gordan Lauc kaže kako nije sasvim jasno koliko su zarazne asimptomatske osobe.

“Ono što je nezgodno jest da osoba može biti zarazna, a da u tom trenutku nema nikakve simptome. Dva dana prije simptoma može biti jako zarazna tako da za ljude koji su asimptomatski nije sasvim jasno koliko su zarazni”, kaže.

Upitan možemo li biti sigurni da ćemo za koronavirus u budućnosti dobiti cjepivo, ugledni znanstvenik Gordan Lauc kaže da ne možemo.

“Ne možemo biti sigurni da ćemo uopće naći cjepivo, neka se razvijaju desetljećima”, kaže.

Ističe kako smo se našli u situaciji da imamo nov i nepoznat virus koji je među nama tek tri mjeseca.

“Doći do novih spoznaja u samo tri mjeseca je vrlo teško, znanstvenici još uče o njemu, a velik je pritisak javnosti. Zato se i događa da kruže razne informacije. To je proces učenja”, rekao je Lauc u Dnevniku Nove TV.

Oko toga može li virus zaista preživjeti na određenim predmetima Lauc kaže kako je dokazano da može preživjeti i do nekoliko dana, ali utješno je što još nikada nisu zabilježene zaraze na taj način.

“Zasad se smatra da se prenosi kapljičnim putem, znači ne aerosolom, lebdećim česticama, nego veća kapljica iz nečijih usta”, objasnio je.

Smatra da će najesen biti problem što će se pojaviti i druge uobičajene bolesti za to vrijeme, poput gripe i prehlade, pa će svi simptomi biti sumnjivi.

“To trenutno vidimo na južnoj polutki. Najesen ćemo morati biti puno oprezniji nego što to moramo biti u ovom trenutku”, poručuje dr. Lauc.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI