Čak 70.9% građana podržava smanjenje plaća u javnom sektoru: Ostali rade tamo!

HRT

U HRT-ovom Dnevniku večeras je ekskluzivno objavljen nastavak redovitog mjesečnog istraživanja HRejting – ovaj put o mišljenju građana o radu Nacionalnog stožera civilne zaštite i vladinim gospodarskim mjerama.

Prvo pitanje koje su postavili ispitanicima jest: Kakav je smjer zemlje u uvjetima epidemije? Da je smjer dobar, smatra 64 posto ispitanika. Oko 26 posto da je pogrešan, a 10 posto se izjasnilo da ne zna.

Na pitanje podržavaju li mjere stožera u sprečavanju epidemije 87,6 posto ispitanih odgovorilo je da potpuno ili uglavnom podržava. S druge strane, mjere stožera uglavnom ili nikako ne podržava 11,8 posto. Tek 0,6 posto ne zna ili se ne može odlučiti.

Građane su pitali i za vladin paket mjera pomoći gospodarstvu. Čak 82,9 posto potpuno ili uglavnom podupire vladine mjere. Nikako ili uglavnom ih ne podržava – odgovorilo je 12,5 posto. Ne zna ili se ne može odlučiti 4,6 posto.

Jedno od najaktualnijih pitanja ovih dana postavljeno je i ispitanicima: Jeste li za zadržavanje ili popuštanja mjera zaštite od zaraze? Ovdje vidimo jasnu podijeljenost u društvu. Naime, za zadržavanje strogih restrikcija do smirivanja zaraze izjasnilo se 49,1 posto ispitanika. A za postupno popuštanje, pa i na uštrb zaraze građana – 48,7 posto. Nije znalo ili se nije moglo odlučiti 2,2 posto ispitanih.



I na kraju – građanima se postavilo pitanje podržavaju li ili ne smanjenje plaća u državnim i javnim službama bez zadiranja u primanja službama angažiranima u krizi, pri čemu su izdvojili zdravstvo, policiju, vojsku, carinu i vatrogasce. Više od dvije trećine, čak 70,9 posto, navelo je da potpuno ili uglavnom podržava smanjenje plaća u javnom i državnom sektoru. 25,2 posto uglavnom ili nikako ne podržava, a ne zna ili se može odlučiti 3,9 posto, donosi HRT.

Agencija Promocija plus provela je istraživanje za HRT od 15. do 18. travnja na uzorku od 1400 ispitanika – koji jamči razinu pouzdanosti odgovora od 95 posto, uz statističku pogrešku od samo plus/minus 2 cijela 62 posto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI