ČAČIĆ ŠOKIRAO VLADAJUĆE!’Na jesen izlazimo iz vladajuće koalicije, a jedan od razloga je neispunjavanje koalicijskog dogovora oko željezničkog projekta Sjever’

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Nakon ostavke Zdravka Marića na mjesto ministra financija, u nedjelju je objavljena još jedna šokantna odluka. Naime, stranka Reformisti na jesen izlazi iz vladajuće koalicije s HDZ-om!

To je najavio i potvrdio u emisiji “Studio 4” HRT-a predsjednik Reformista Radimir Čačić. Rekao je kako je neispunjavanje koalicijskog dogovora oko željezničkog projekta Sjever – vrijednog oko 4 i pol milijarde kuna, jedan od najvažnijih razloga izlaska iz koalicije.

“Mi smo to potpuno jasno iskomunicirali u javnosti, rekli smo premijeru i partnerima. Ako stranka na vlasti, a to je HDZ, svoj najprizemniji stranački interes do razine lokalnih organizacija stavlja ispred interesa građana Hrvatske, a to upravo čini jer sprečava projekt za cijelu regiju Sjever. Izričito naredbama sprečava realizaciju, Europa ga je podržala, ušlo je u prostorne i prometne planove, dobili smo novce od Europe. Naredba je da se ne radi, prema tome mi idemo van. Mi smo već dali sve rokove, oni su premašili. Mi nismo stranka koja će udarati ispod pojasa. Ne možemo i ne želimo raditi s partnerima koji se ne drže svoje riječi, čak i kad je potpisana”, istaknuo je Čačić.

Osvrnuo se na mogućnost prijevremenih izbora za što je rekao da se neće dogoditi.

“Oni će biti redovni, ali prije vremena”, naglasio je.Na upit hoće li podržati Marićeva nasljednika, Čačić je odgovorio potvrdno dodajući kako smatra da je dobro da se “ide u širi rezervoar od najuže stranačke baze”.

“Marić je otišao u najboljem trenutku za sebe, imao je odgovorne odgovornosti, kroz Agrokor je prošao iako je sasvim sigurno da je imao spoznaje o njemu, ali u sumi to je mandat koji je rezultirao dobro. Za zemlju nije najbolji trenutak za odlazak jer ulazimo u period recesije, i dalje skupih energenata, inflacija je tu. Novi ministar nije u naročitoj poziciji”, rekao je vođa Reformista.

Govorio je i o tome da je Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a pred Međunarodnim Centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu zbog čega moramo platiti odštetu od dvije milijarde kuna i to s kamatama.

Podsjetimo Hrvatska je pokrenula postupak krajem 2013. godine protiv MOL-a jer Mađarska tvrtka nije poštivala obaveze o plinskom poslovanju i dodacima. U vodu su pali argumenti o korupciji i mitu za što je osuđen bivši premijer Sanader na šest godina.

“U priopćenju Vlade, ja to razumijem, ali mi se gadi, su poluistine, a one su najgore. Počinje s tim da je odgovornost na nekoliko točaka. Ono što je točno da je Sanader dokazanom, presuđenom korupcijskom aktivnošću doveo Hrvatsku u poziciju da je predao INA-u potpuno u ruke Mađarima, za to primio novac i na to, kao šlag na tortu, nadodao obvezu da će se plinski biznis preuzeti od strane države jer je već tada država naredila da se netržišno, po cijenama koje su bile jeftinije od dobave plina, prodaje građanima da skuplja političke poene”, rekao je Čačić.

Je li za očekivati da će Zsolt Hernady biti oslobođen svih optužbi? On je i dalje nedostupan hrvatskom pravosudnom sustavu.

“Oni mogu inzistirati koliko god hoće, ali znaju da u suštini govore gluposti. Te tvrdnje da je arbitraža temelj da se povuku optužbe i Hrvatska ispriča, oni znaju da govore gluposti. Za odluke arbitraže utjecalo je da je Ustavni sud ukinuo pravomoćne presude Herndayju, sad su ponovno donesene”, zaključio je Čačić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI