BUTKOVIĆ KOMENTIRAO ZASTOJ U GRAĐEVINSKIM RADOVIMA: ‘Vlada će donijeti odluku kojom se pomaže građevinarima suočenima sa znatnim poskupljenjem troškova’

Screenshot/N1

Građevinski sektor je u teškoj situaciji, a iz dana u dan poskupljuje građevinski materijal.

Kako je u srijedu rekao Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, Vlada će vjerojatno sljedeći tjedan donijeti odluku kojom se pomaže građevinarima suočenima sa znatnim poskupljenjem građevinskih materijala i drugih troškova.

Istaknuo je da je riječ o pravno i financijski “vrlo kompleksnom” pitanju, pa se odluku treba dobro pripremiti budući da zadire u pitanja javne nabave, Zakona o obveznim odnosima, a utječe i na realizaciju “europskih” projekata u Hrvatskoj.

Ministar je priznao da je došlo do određenog zastoja u realizaciji javnih projekata, pogotovo u cestogradnji.

Napomenuo je kako postoje situacije gdje su ugovori potpisani, ali izvođači ne žele početi raditi jer im se to ne isplati po ugovorenim cijenama. Objasnio je da od potpisa ugovora do početka radova zna zbog žalbi i drugih razloga proći i po nekoliko mjeseci, tijekom kojih su troškovi za građevinare znatno porasli.



“Tražimo najbolje rješenje. Naći ćemo ga i moramo ga naći, a velike infrastrukturne projekte nećemo zaustaviti”, rekao je Butković.

Na upit o tome postoji li svađa među ministrima Paladina i Malenice što je dovelo do zastoja javnih građevinskih projekata, Butković je to zanijekao.

Napomenuo je kako nema problema ni sviđe među njima te da su to “gluposti”.

Osvrnuo se i na skorašnje otvorenje pelješkog mosta.

“Most je izgrađen, bit će otvoren 26. srpnja i na njega se te poteškoće ne odnose, bit će određenih povećanja troškova, ali ništa nije dovedeno u pitanje”, zaključio je Butković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI