BULJAN FLANDER PREKINULA ŠUTNJU: Poslala je emotivnu poruku, stigla joj velika podrška!

Foto: Pixsell

Gordana Buljan Flander u posljednjih 25 godina dala je tisuće izjava i intervjua na temu ‘Mentalno zdravlje djece i pomoć zlostavljanim mališanima’. No, od vijesti da je ishođenjem privremene sudske mjere pokušala do daljnjega zaustaviti kritičko pisanje novinarke Jelene Jindre te ostavke koju je podnijela na mjesto šefice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreb, nije izlazila u medije niti se eksponirala.

Posljednjih dana sve se više javljaju predstavnici institucija ili pojedinci koji joj pružaju bezuvjetnu podršku.

Sada je Buljan Flander na svom Facebook profilu podijelila objavu Hrabrog telefona uz status: ‘Dragi moji Hrabriše, hvala vam svima na podršci’- napisala je.

Objavu Hrabrog telefona prenosimo u cijelosti:



“U svjetlu medijskih istupa koji su zadnjih nekoliko mjeseci, a najviše unazad nekoliko dana usmjereni prema djelatnicima i djelatnicama Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i sada bivšoj ravnateljici prof.dr.sc. Gordani Buljan Flander osjećamo se odgovornima kao nevladina organizacija koja se bavi zaštitom djece i dječjih prava progovoriti upravo o djeci te ukazati na to kako je njihova zaštita dodatno ugrožena.

Na brojnim portalima, društvenim mrežama i medijima susrećemo se s brojnim teškim životnim pričama u kojima su naizgled u fokusu djeca, a čitajući sadržaj istih, od članka do članka, ne nailazimo ni u tekstovima ni u komentarima na dijete u fokusu. Fokus kao da je na stvaranju nepovjerenja prema stručnjacima mentalnog zdravlja u sustavu te dodatno polariziranje prava žena i prava djece što nas u konačnici udaljava od zajedničkog cilja, sustavne i pravovremene pomoći i podrške žrtvama.
Zabrinuti smo zbog narušenog povjerenja građana i građanki pa time i roditelja i djece u sustav zdravstvene i socijalne zaštite koji je, kao njihovo osnovno pravo, tu za njih kako bi ih zaštitio i pružio im potrebnu pomoć. Svjesni smo važnosti slobode govora i propitivanja funkcioniranja sustava jer nam to omogućava da se isti unaprijedi, ali se pitamo kako možemo stati na kraj govoru mržnje, jednostranom i štetnom izvještavanju i informiranju s kojim se susrećemo i tko nam u tome može pomoći te kako i na koji način netko može snositi posljedice ukoliko se nanese šteta. A šteta je tu, kako za stručnjake tako i za djecu i roditelje jer ako dijete ili roditelji nemaju povjerenja u nas, neće nam se obratiti kada nas trebaju.

Djeci je Hrabri telefon često prvo mjesto na kojem potraže pomoć i progovore o svojem problemu. Nerijetko upravo nakon nekog medijskog izvještavanja na našoj liniji poraste broj upita djece i roditelja. Ukoliko ti isti mediji navode da sustav ne vrijedi, što preostaje žrtvama nego da šute i trpe.
Želimo podsjetiti kako je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander krajem 90-ih osnovala Hrabri telefon prepoznavši u svojoj praksi potrebu djece za zaštitom od nasilja te činjenicu kako velik broj djece osjeća da nema svoje sigurno mjesto. Rezultat njenog truda, znanja i energije je prva savjetodavna telefonska linija za zlostavljanu i zanemarenu djecu u Hrvatskoj.

Od svojih početaka pa do danas, Hrabri telefon odgovorio je na pozive i upite više od 211 000 djece, zabrinutih roditelja, skrbnika i stručnjaka koji direktno rade s djecom. Djeca nas najčešće kontaktiraju upravo zbog nasilja koje doživljavaju, kako od roditelja, drugih članova svoje obitelji ili od svojih vršnjaka. Hrabri telefon educirao je do sada više od 1300 volontera i volonterki (studenata pomagačkih fakulteta) za pružanje pomoći i podrške djeci žrtvama nasilja koji danas rade u brojnim institucijama, odgojno–obrazovnim ustanovama, organizacijama civilnoga društva i slično i koji su danas stručnjaci posebno senzibilizirani za problematiku nasilja nad djecom.
Jedan od rezultata rada Hrabrog telefona i njegove osnivačice prof.dr.sc. Buljan Flander je uz sve navedeno, i senzibilizacija javnosti o ovom problemu kao i edukacija mnogobrojnih stručnjaka mentalnog zdravlja u sustavu, osnivanje Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba kao prve profesionalne multidisciplinarne ustanove za djecu s traumatskim iskustvom u kojoj zlostavljana i zanemarena djeca i njihovi roditelji mogu dobiti psihoterapijsku pomoć i podršku.

S timom Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba svih ovih godina surađujemo s uvažavanjem i velikim povjerenjem u njihovu stručnost, iskustvo i kontinuiranu međunarodnu izobrazbu, što nam je posebno pomagalo u situacijama izrazito kompleksnih obiteljskih dinamika, a s ciljem pružanja pomoći i podrške iz raznih područja (psihologija, socijalni rad, pravo, psihijatrija, socijalna pedagogija).

Zaključno, još jednom naglašavamo kako smatramo da se neodgovornim i senzacionalističkim izvještavanjem šteti ugledu institucija za zaštitu djece te samim time obeshrabruju djeca i odrasle osobe da potraže pomoć za djecu. Pozivamo medije da, kao i većina do sada s kojima smo svakodnevno surađivali, odgovorno i provjereno izvještavaju o događajima, štiteći identitet i sigurnost djece u najširem smislu toga te da zajedno sa stručnjacima otvaraju prostor za informiranje, edukaciju i poboljšanje sustava za zaštitu djece. Medijski prostor ima veliku moć i snagu prenijeti građanima poruke i informacije te pozivamo predstavnike/ce medija da ga koriste vrlo odgovorno, u skladu s medijskom etikom i odgovornošću te nastave biti partneri u zaštiti djece”, piše Hrabri telefon.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI