BULJ GRMIO U SABORU: ‘Hrvatski seljak i selo su uništeni!’; Vučemilović upozorila da se ‘ne zna tko je vlasnik Fortenove, Arap, Rus ili Mađar’!

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Saborska oporba u srijedu je uoči rasprave o izmjenama Zakona o poljoprivredi upozorila kako je Hrvatska najveću uvoznik hrane u Europskoj uniji i da nismo samodostatni u poljoprivrednoj proizvodnji.

Ružica Vukovac, članica Kluba zastupnika Za pravednu Hrvatsku je u traženju stanke rekla: “Hrvatska je postala najveći uvoznik hrane na području EU, u devet mjeseci ove godine vanjskotrgovinski deficit veći je od 100 milijardi kuna, takav dramatičan rast uvoza nije zabilježila ni jedna bivša socijalistička zemlja koja je ušla u EU”.

Godišnje uvezemo mesa u vrijednosti oko 400 milijuna eura dok domaći stočari “muku muče” i ne mogu prodati svoje meso, dodala je Vukovac i ustvrdila kako hrvatskim prehrambenim lancem trenutačno “čini se upravlja mađarsko – arapsko – ruski oligarski sustav”.

Vesna Vučemilović iz Kluba Hrvatskih suverenista istaknula je da su proizvodnja hrane i energije strateške djelatnosti, koje u kriznim vremenima dolaze do izražaja, a da se Hrvatska ne može pohvaliti da je tu u potpunosti suverena država.

“Fortenova raspolaže s 32 tisuće hektara državnog poljoprivrednog zemljišta i ima koncesiju na preko 30 godina te plaća koncesijsku naknadu koja je duplo niža nego što ju plaćaju OPG-ovi…. A ne zna se tko je vlasnik Fortenove, je li to Arap, Rus ili Mađar?”, upozorila je Vučemilović.



Navela je kako Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji mesa, mlijeka, voća i povrća.

Martina Vlašić Iljkić iz Kluba SDP-a dodaje da smo i po poljoprivrednoj produktivnosti na začelju EU, na svega 30 posto europskog prosjeka.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

“Hrvatski seljak i selo su uništeni”, ustvrdio je Miro Bulj iz Kluba Mosta i ponovio zahtjev da se zabrani prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima.

Anka Mrak Taritaš, članica Kluba zastupnika GLAS-a i Centra upozorava da je poljoprivreda gubitnik i prema prijedlogu proračuna za iduću godinu.

Marijana Petir iz Kluba HDZ-a naglasila je da se promjenama zakona želi zaštiti položaj OPG-a, pomoći proizvodnji hrane i opstanku hrvatskog ruralnog područja.

„Cilj je podići konkurentnost i produktivnost hrvatske poljoprivrede, prilagoditi se klimatskim promjena, postići održivost poljoprivrede proizvodnje i postići generacijsku obnovu hrvatskog sela”, zaključila je Petir.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI