BULJ ČESTITAO ŽIGMANOVU PA ŽESTOKO OPLEO PO BIŠČEVIĆU: ‘On i Plenković imaju obraza ga napadati, i to za račun četnika Vučića’

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Izbori u Srbiji očekivano su izazvali brojne komentare i reakcije na hrvatskoj političkoj sceni. U novom sazivu srbijanskog parlamenta bit će predstavnik Hrvata Tomislav Žigmanov.

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj u svojoj je objavi na Facebooku čestitao Žigmanovu ali i kritizirao veleposlanik u Beogradu Hidajeta Biščevića kojeg je nazvao Plenkovićevim veleposlanikom.

Čestitam Tomislavu Žigmanovu na ulasku u srbijanski parlament!

 

U tome je uspio unatoč činjenicu da ga je pokušavao minirati Plenkovićev veleposlanik u Beogradu Hidajet Biščević koji ga je optuživao jer je na izbore izašao u koaliciji s vojvođanskim strankama, iako je svima bilo jasno da je to jedini način da Hrvati uspiju dobiti svog predstavnika.



Notorni Biščević zamjerao je Žigmanovu to što je kritičan prema Vučiću i nazivao ga je etnobiznismenom iako je Žigmanov ovaj politički uspjeh ostvario na općoj listi i zahvaljujući  koaliciji, a ne na temelju zajamčenog mandata kakvog imaju Srbi u Hrvatskoj.

Za to su odgovorni Plenković i Biščević jer se nisu izborili da naši Hrvati u Srbiji na temelju reciprociteta imaju ista ili barem slična prava kao Srbi u Hrvatskoj. I onda imaju obraza još napadati političkog predstavnika Hrvata i to za račun četnika Aleksandra Vučića.

Biščević je Žigmanova napadao jer se fotografirao sa mnom i to na moju zamolbu što su Plenković i Biščević okarakterizirali kao pokušaj petljanja u odnose na hrvatskoj političkoj sceni i asistiranje nama iz Mosta u pokušajima rušenje Plenkovićeve Vlade.

Već sam rekao, ako je i od Plenkovića i Biščevića previše je!

Unatoč svemu tome, Tomislav Žigmanov je uspio biti izabran. Ne zato jer su se Plenković i Biščević za njega izborili nego zato što je mudro ušao u koaliciju koja mu je to omogućila.

Zahvaljujući hrvatskim vlastima Srbija u praksi i dalje ne poštuje međunarodni sporazum o manjinama koji je s Hrvatskom sklopila 2004. godine, a koji je utemeljen na načelu reciprociteta.

Hrvatska manjina i dalje u Srbiji nema zajamčenog predstavnika u parlamentu, hrvatski predstavnici mogu sudjelovati samo na općim listama, nemaju posebne liste kao što predstavnici srpske nacionalne manjine imaju u Hrvatskoj.

Srpska manjina u Hrvatskoj ima zajamčena tri zastupika u Saboru, četiri državna tajnika, 11 dožupana, 40-ak dogradonačelnika i donačelnika. Kada je riječ o izdvajanjima za manjine, Hrvati u Srbiji po pripadniku dobivaju jedni kunu, a Srbi u Hrvatskoj 37 kuna.

I onda još potlačenu hrvatsku manjinu zastupaju ovakvi poput Biščevića i Plenkovića.
Sreća imamo barem mudre predstavnike koji znaju unatoč svemu nadigrati i najpravedniji izborni zakon i Vučića i Plenkovića i Biščevića!

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI