BUKUREŠT POZVAO VELEPOSLANIKA IZ AUSTRIJA NA KONZULTACIJE Zbog veta Beča na ulazak Rumunjske u Šengenski prostor smanjit će razinu diplomatskih odnosa s tom zemljom

Foto: Cristian Cristel/ Guliver Image

Rumunjska je u petak, dan nakon što je Beč blokirao njezin ulazak u Schengen, odlučila pozvati na konzultacije svog veleposlanika u Austriji.

“Diplomat Emil Hurezeanu pozvan je u Bukurešt na konzultacije. Ovo je politička gesta kojom ističemo veliko neodobravanje Rumunjske glede postupanja Austrije i kojom nagovještavamo da ćemo smanjiti razinu odnosa s tom zemljom”, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Premijer Nicolae Ciuca rekao je da je “duboko razočaran” odlukom Austrije da blokira ulazak njegove zemlje u najveći prostor slobodnog kretanja u koji njegova zemlja pokušava ući gotovo 11 godina. Stoga je u četvrtak navečer rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo austrijskog veleposlanika u Bukureštu kako bi mu izrazili “prosvjed protiv neopravdanog i neprijateljskog stajališta”.

Nakon više od 10 godina provedenih u čekaonici, Rumunjska, zemlja s 19 milijuna stanovnika koja je ušla u EU 2007., imala je velika očekivanja da će se integrirati u šengensku zonu u kojoj više od 400 milijuna ljudi može slobodno putovati, bez kontrola na unutarnjim granicama.

Europska komisija odavna je izrazila želju za proširenjem šengenske zone, ali je u četvrtak zeleno svjetlo dobila jedino Hrvatska, a Rumunjska i Bugarska su odbijene. Austrija se usprotivila ocjenom da dvije zemlje ne čine dovoljno kako bi zaustavile ilegalne migracije  “zapadnobalkanskom rutom” te strahuje da će se priljev još pojačati ako bi one ušle u Schengen.Rumunjski ministar unutarnjih poslova Lucian Bode podsjetio je Austriju da “migrantski val ne prolazi Rumunjskom” već uglavnom preko Srbije. Zapadnobalkansku rutu čine Bugarska, Srbija i BiH, ističe AFP.

Zbog odluke Beča zaredali su pozivi na bojkot Austrije, a posebice od ministra turizma koji je svoje sunarodnjake pozvao da ne idu više na skijanje u Austriju, već da radije odaberu druge destinacije, poput Francuske.

Mnoga javna poduzeća imaju račune u austrijskim bankama, a u zemlji su prisutne velike austrijske tvrtke poput OMV-a i HS Timber Grupe za preradu drveta. Austrija je “drugi najveći ulagač” u Rumunjsku, istaknulo je ministarstvo vanjskih poslova.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI