BUJICA U NP PAKLENICA LOMILA I NOSILA SVE PRED SOBOM! Nakon izlijevanja potoka na više mjesta iz korita unutar parka uništena je staza stara više od 90 godina

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX/Ilustracija

Područje Nacionalnog parka Paklenica je tijekom poslijepodneva te noći sa srijede na četvrtak pogodila ekstremna količina oborina.

Bujične vode su tijekom večeri napravile ogromnu štetu u Paklenici, a tijekom par sati je u nacionalnom parku palo čak 150 litara kiše po kvadratnom metru, piše Dalmacija danas.

Natalija Andačić, ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica, rekla je da je neugodno iznenađena nevremenom na tom području, dodavši da su štete velike i da će idućeg tjedna morati pristupiti sanaciji oštećenih staza.

Zbog nabujalog potoka koji se izlio iz korita došlo je do oštećenja pješačkih staza.

“Sa srijede na četvrtak je pala ogromna količina oborina na ovom području i došlo je do određenih šteta na lokalitetu Nacionalnog parka Paklenica. Naime, kroz park prolazi potok Velika Paklenica i on je jako nabujao i izlio se iz korita na više dijelova. Zbog toga je došlo do većih oštećenja na pješačkim stazama unutar parka”, rekla je ravnateljica za Dalmaciju danas.Andačić je također kazala da su utvrđivali štetu i “pokušavamo učiniti sve što je u našoj moći”.

“No, sada je još uvijek kiša i velika bujica, pa ne možemo adekvatno reagirati na ove ekstremne vremenske neprilike. Tijekom sljedećeg tjedna ćemo pristupiti sanaciji i obnovi oštećenih pješačkih staza”, dodala je.

Premda se razina nastale štete ne može sa sigurnošću utvrditi, veliki problem je oštećena pješačka staza koja je stara više od 90 godina.

Ravnateljica navodi da je riječ o vrijednoj stazi: “Ne mogu konkretno reći kolika je šteta. Na pojedinim dijelovima je oštećena pješačka staza koja je stara više od 90 godina.”

“Problem je što će se prilikom sanacije trebati ručno nositi materijal jer su na tom području strogo zabranjena vozila i ne smije se prometovati. Staza je jako stara i vrijedna, a ovakav vremenski ekstrem još nismo doživjeli. Ovako nešto nama je do sada nepoznato”, zaključila je Andačić za Dalmacija danas.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI