Bujas: ‘Neka Plenković pogleda broj osiguranika od lani, razlika je enormna, a više zaposlenih je zbog završetka lockdowna’

Screenshot N1

Udruga Glas poduzetnika pozdravlja Vladinu odluku da se mjera za skraćivanje radnog vremena odnosi i na mikro poduzetnike do 9 zaposlenih, što je UGP i zatražio nakon prvotnih najava da će se mjera odnositi samo na tvrtke s više od 10 zaposlenih. “Najvažnije je da mjera nije diskriminatorna”, rekao je u izjavi za Dnevno predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas.

Komentirajući pak izjavu premijera Andreja Plenkovića da danas imamo više osiguranika pri HZMO-u, odnosno zaposlenih nego krajem veljače tj. na početku krize, Bujas ga je pozvao da pogleda razliku broja osiguranika iz istog razdoblja prošle godine koja je, kaže, enormno veća od sadašnje zbog sezonskog zapošljavanja koje je ove godine izostalo.

“Tih 2000 i nešto više osiguranika kod HZMO-a rezultat je otvaranja ekonomije od sredine svibnja kada su mnogi otvorili svoje radnje i obrte i ponovno zaposlili ljude ne bi li nadoknadili gubitke iz lockdowna”, pojašnjava Bujas dodavši da smo “zemlja sezonaca” i da premijer ne može na ovakav način gledati porast broja zaposlenih.

“Pitanje je hoće li većina ugostitelja uopće nastaviti raditi jer ljudi su nezadovoljni prometima koji su im pali za 50 do čak 70 posto i tu su nam trebali pomoći HTZ i Ministarstvo turizma s ozbiljnim kampanjama na stranim tržištima, a to je očito izostalo”, navodi Bujas dodavši da “mi Hrvati živimo u nadi da će se dogoditi nešto od sezone”, odnosno da svi čekamo mjesec srpanj i veći dolazak gostiju.

Ipak odluku o, kako je rekao, mahnitom otvaranju granice drži nepromišljenom i tvrdi da smo se trebali strpiti jedan do dva tjedna i sagledati moguće posljedice, a ne ići u predizbornu kampanju i baviti se izborima.



Brine ga i datum izbora 5. srpnja koji je, kaže, usred svega – sezone i pripreme za drugi val epidemije te smatra da su se izbori mogli održati sredinom prosinca kada bismo “svi bili pametniji”.

“Nakon 5. srpnja slijedi formiranje Vlade, to može trajati dva tjedna, mjesec dana, a ako potraje duže mi smo na koljenima”, poručio je Bujas.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI