Bujas: Kratkoročne mjere nedostatne ako ne dođe do ključnih reformi

Screenshot N1

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas osvrnuo se na mjere koje je jučer objavila vlada kako bi pomogla poduzetnicima.

“Jučer, sa zakašnjenjem, ali bolje ikad nego nikad, mnogi poduzetnici i obrtnici koji mogu očekivati pad ili koji imaju pad od početka krize, su saznali da ulaze u različite pakete kratkoročnih Mjera Vlade do konca godine i to pozdravljamo zbog svih onih poduzetnika koji su “dobili zraka” i prostora da vide što i kako dalje.

Čujemo da Hamag-Bicro ima na raspolaganju milijardu kn, a očekuju se značajna sredstva i u HBOR-u, kao i čitav niz plasmana poslovnih banaka uz subvenciju kamate i od 70%-90% jamstvo državnih institucija (makar smatram da poslovne banke poprilično koče procese i to nije dobro, očekuje se i reakcija HNB-a).

I to su također dobre vijesti, jer držimo da je ključ baš sada što više sredstava inkorporirati u privatni sektor i to ne samo tvrtkama za obrtna sredstva (nekima nužna za preživjeti do sezone, nekima nužna za otplatu nagomilanih dugova, npr. leasing rata, najma i sl.), već i kao opcija pokretanja novog poslovanja, pa tako mnoge moje kolege iz putničkih agencija razmišljaju o otvaranju OPG-a ili pak ulaska u IT ili građevinu, i ako im ista sad treba jer iskustvo i određena znanja imaju, to je onda povoljan i relativno brzo dostupan kapital.

No ako će provedba navedenih paketa “škripiti”, ako će se kasniti i birokratizirati, neće se polučiti nikakav efekt, provedba mora biti brza i efikasna, nema opravdanja da ne bude, jer je Premijer jasno rekao da su sredstva iz EU fondova odobrena i na raspolaganju.



Stoga gospodo u Vlada Republike Hrvatske budite brzi i efikasni (nema alternative), jer čekanje na odgovor i/ili odobrenje kredita od 6 mjeseci (a sad imamo takve slučajeve) je NEDOPUSTIVO!

Taj proces treba biti gotov u maksimalno 30 dana. No sve te kretkorocne Mjere su nedostatne ukoliko ne dođe do ključnih reformi, pa ponavljam i ponavljat cu dok god se iste ne ostvare.

  • porezna reforma / smanjivanje PDV-a, smanjivanje poreza na dohodan /Flat Rate 10%/, smanjivanj i ukidanje vecine parafiskalnih nameta (ukljucujuci HTZ, HŠ, HV, HGK, HOK…), nulta stopa poreza na dobit koja se reinvestira natrag u tvrtku i sl.
  • reforma pravosudja / digitalizacija sustava i jasni rokovi – do 3 mjeseca za pravomocnu presudu za iznose manje od 300 000 kn, a preko i sve ostale predmete do max. 6 mjeseci do 1 g. i sl.
  • reforma javne uprave i kokalne samouprave / digitalizacija i optimizacija, da smanjivanje nabujale birokracije!

Naravno da moramo govoriti i o deregulaciji (jedna smo od najreguliranijih ekonomija u EU), smanjivanja presije inspektora, stavljanja drzavne imovine u funkciju, kvalitetnije definiranje zakona u graditeljstvu i slilčno”, napisao je Hrvoje Bujas u grupi Glas poduzetnika na Facebooku, te dodao kako će u rujnu Udruga imati sastanak s ministrom pravosuđa, ministricom turizma, ministrom regionalnog razvoja i drugima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI