BRUXELLES OČEKUJE ODGOVORNO PONAŠANJE BEOGRADA I PRIŠTINE! Vučić se nakon toga žalio veleposlanstvima Kine te Rusije, a čuo se i s američkom ambasadom

Foto: Guliver Images

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u subotu da računa na odgovorno ponašanje obje strane kako bi se sačuvali stabilnost i sigurnost u vrijeme novih napetosti na Kosovu o kojima je Beograd izvijestio Moskvu i Peking, a od Washingtona dobio upozorenje da se ponaša odgovorno.

“Nasilje se mora izbjeći”, napisao je Lajčak na Twitteru nakon višesatnog razgovora sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Nakon izvanredne sjednice vlade na kojoj je izvijestio ministre o razvoju situacije, Vučić je na Instagramu rekao da Srbija ne odustaje od politike mira i stabilnosti.

Potom je u odvojenim razgovorima veleposlanike Kine i Rusije u Beogradu informirao o sigurnosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i pritiscima s kojima se Srbi i Srbija suočavaju.

“Ponovio sam našu zahvalnost na principijelnom stavu i podršci Ruske Federacije suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje”, naveo je Vučić na Instagramu nakon sastanka s ruskim veleposlanikom Aleksandrom Bocanom Harčenkom, koji je najavio da će sve informacije koje su mu predočene prenijeti službenoj Moskvi.Kineskoj veleposlanici Chen Bo rekao je kako unatoč svim izazovima Srbija nastavlja voditi odgovornu politiku mira i stabilnosti i “ostaje posvećena poštivanju međunarodnog prava i punoj primjeni dosad postignutih sporazuma”.

“Kina podržava legitimne zahtjeve srpske strane, koji se tiču sigurnosti njezinih građana na Kosovu i Metohiji, te napore da se dogovor uspostavi u okviru Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a (iz 1999.)”, naglasila je kineska veleposlanica.

Prema priopćenju Vučićeva ureda, Chen Bo je istaknula da se Kina protivi jednostranim akcijama koje pridonose eskalaciji i narušavanju stabilnosti i dodala da Priština čim prije mora pristupiti formiranju Zajednice srpskih općina, sukladno Briselskom sporazumu.

Srpski predsjednik je telefonski razgovarao i s američkim veleposlanikom Christopherom Hillom koji je od njega zahtijevao da se Srbija ponaša odgovorno, ozbiljno i da ni na koji način ne sudjeluje u ugrožavanju regionalnog mira i stabilnosti, navodi se u Vučićevu priopćenju.

Nakon što je u ponoć 31. listopada istekao rok koji je kosovska vlada postavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu, izbile su nove napetosti između Beograda i Prištine.

Beograd tu odluku vidi kao kršenje ranijeg sporazuma po kojem tablice, po preporuci misije UN-a (UNMIK), trebaju imati neutralnu oznaku KS, a ne Republike Kosova (RKS), na čemu inzistira vlada Albina Kurtija.

Priština u međuvremenu nije prihvatila prijedlog Washingtona i Bruxellesa da odgodi primjenu mjera na deset mjeseci, ali je kosovska vlada odlučila primjenjivati ih u fazama od studenog do lipnja iduće godine, na što su Srbi sa sjevera najavili prosvjede i blokade.

Dodatne napetosti potaknula je suspenzija regionalnog zapovjednika Kosovske policije Sjever Nenada Đurića koji je odbio provoditi odluku vlade u Prištini o opomenama Srbima koji nisu preregistrirali vozila na RKS tablice, ocijenivši da je ta odluka politička i usmjerena protiv srpske zajednice.

Beograd optužuje Prištinu da skoro desetljeće nakon potpisivanje Briselskog sporazuma u travnju 2013. nije formirala Zajednicu srpskih općina (ZSO).

Kosovska vlada izbjegava osnovati tu asocijaciju jer joj ne želi dati izvršne ovlasti, dok Beograd inzistira na tome da ZSO ne može biti nevladina organizacija.

Čelnici Srpske liste na Kosovu, koju kontrolira Beograd, najavili su hitan sastanak svih predstavnika kosovskih institucija na sjeveru na kojem će predložiti da svi Srbi napuste kosovske institucije, počevši od lokalnih samouprava, tužiteljstva, suda, policije i svih ostalih tijela.

Premda Beograd službeno ne priznaje neovisnost Kosova i protivi se prijemu u UN i međunarodne institucije, srpska zajednica na Kosovu ima zajamčenih deset mandata u parlamentu i sudjeluje u kosovskoj vladi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI