Bruna Esih: Tražit ćemo potpunu zabranu abortusa. Za nas je to ubojstvo

Predsjednici Neovisnih za Hrvatsku Bruni Esih „jasno je da će ih doživjeti nazadnima“ i ne ograđuje se od kolegice koja je „bila sarkastična“ kad je napisala da je sve krenulo po zlu kad su žene dobile pravo glasa.

Na izbore BrunaEsih ide kao prva na listi koalicije Desne lige u 10. izbornoj jedinici, što uključuje Neovisne za Hrvatsku, HSP i GO.

„Očekujemo, reći ću ovako izravno, tri mandata. A i samim svojim pojavljivanjem na izborima šaljemu jednu bitnu poruku“, kazala je o ambicijama svoje stranke na ovim izborima.

Što se tiče poruke njene kolegice Ive Svaguše po društvenim mrežama da je „svijet otišao naopako otkako su muškarci ženama dali pravo glasa“, Esih je stala u obranu Svaguše.

„Ne ograđujem se od nje. Ja gospođu jako dobro poznajem, jako dobro poznajem njen način pisanja. On je sarkastičan, što znaju svi koji je znaju kao ja. Ona mora postati svjesna da je ne poznaju svi kao što je poznaju njeni kolege“, rekla je Esih.



Za spornu objavu na društvenim mrežama Esih je rekla i to da se Svaguša „referirala na jednu situaciju“: „Kad se prava žena koriste za opravdavanje abortusa. Za nas u Neovisnima za Hrvatsku to je ubojstvo kad se sloboda izbora stavlja ispred života djeteta.“

Rekla je i da nema problema s time što će veliki dio javnosti takve stavove doživjeti kao nazadne: „To je naš stav i mi od toga ne bježimo.“

Na pitanje voditeljice da i Ustavni sud kaže da abortus ne može biti zakonsko rješenje, kako bi se Esihina opcija u tom slučaju zalagala za potpunu zabranu, Esih je uzvratila da se njena stranka na to ne obazire.

„Apsolutno se zalažemo za zabranu. Zna se koliko držimo do mišljenja Ustavnog suda. Na kraju krajeva, ta priča o edukaciji je uvijek opravdanje da se ne učini ništa po tom pitanju“, uzvratila je Esih.

Njeni su argumenti, kako je rekla u emisiji, za zabranu abortusa i „demografska katastrofa“ i „iseljavanje mladih u nenormalnom broju“.

Što se tiče problematičnog stava s potpunom zabranom čak i u slučaju silovanja i drugih ekstremnih životnih situacija žena, Esih se u taj dio rasprave nije htjela uplitati.

„Netko drugi se mora pobrinuti za iznimke koje čine niti jedan posto pobačaja u Hrvatskoj“, odgovorila je Esih i dodala da njena stranka „ne pristaje na takvu raspravu gdje se koriste nečije traume“.

Konačno, na pitanje oko eventualnih poslijeizbornih koalicija, kazala je da SDP ne dolazi u obzir, a da su HDZ ili lista Miroslava Škore netko s kime bi „svakako bilo pristojno razgovarati“, kao i da oni pritom imaju na umu za što se Esih i njena stranka zalažu, piše N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI