Brojna putovanja, strastveno navijanje i izbacivanje Tita; Evo po čemu ćemo pamtiti Kolindu Grabar-Kitarović

Davor Pongracic/Cropix

Kolinda Grabar-Kitarović odbrojava svoje posljednje dane na Pantovčaku. Bilo je tu putovanja, izaslanstava i raznih odluka na koje je hrvatska javnost razno reagirala.

U pet godina mandata izazivala je oprečne reakcije. Neki su svaki njezin potez pratili s odobravanjem, dok drugi nisu bili baš tako blagonakloni, a neki su išli još dalje pa su je i ismijavali.

Od micanja biste Josipa Broza Tita s Pantovčaka, dolazaka i strasnog navijanja na utakmicama reprezentacija, posebice nogometne, pa do modnih odabira. Svaki potez Kolinde Grabar-Kitarović pratio se s posebnom pozornošću, možda i najviše kada je o domaćim političarima riječ.

Bista Josipa Broza Tita

Kolinda Grabar-Kitarović nije pošteno ni zasjela u predsjedničku fotelju, a odluka da s Pantovčaka makne bistu Josipa Broza Tita izazvala je žustre reakcije. “Tito je bio diktator”, rekla je predsjednica na pitanje o Titovoj bisti, prije nego li je donijela odluka o micanju iste. Svoje mišljenje nije mijenjala do današnjeg dana.

Tuđmanov stol i blagoslov Ureda

Jedan od prvih poteza Kolinde Grabar-Kitarović bio je povratak stola za kojim je sjedio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Taj stol nije bio izbor njenih prethodnika, Stjepana Mesića i Ive Josipovića. Nedugo nakon tog poteza, u Ured predsjednice je stigao i fra Jozo Zovko, širokobriješki franjevac koji je trenutno u samostanu u zagrebačkoj Dubravi i blagoslovio Ured predsjednice. Predsjednica je na svojoj službenoj facebook stranici objavila fotografiju uz poruku ”Željela sam da ova kuća bude blagoslovljena.”



Velika navijačica

Kolinda Grabar-Kitarović bila je prisutna na gotovo svakoj važnijoj utakmici hrvatskih reprezentacija, posebno one nogometne. Vrhunac navijanja bio je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji na kojem je Hrvatska na čelu sa Zlatkom Dalićem osvojila srebrnu medalju. Prizori s dodjele medalja obišle su svijet i učinile Kolindu Grabar-Kitarović i planetarno poznatom. Kako i ne bi, kad je hrvatska predsjednica u kockastom dresu, na velikoj kiši i bez kišobrana tješila hrvatske reprezentativce i izbornika Zlatka Dalića.

51 posjet unutar Hrvatske

Predsjednica na odlasku je još u kampanji poručivala kako je jedna od nas i kako želi biti među narodom. To je, što god tko mislio o njoj, potvrdila i dolaskom na Pantovčak. U petogodišnjem mandatu predsjednice, Kolinda Grabar-Kitarović je obavila 51 posjet unutar Hrvatske. Bila je gotovo pa stalno među građanima, slušala njihove probleme i pokušavala pomoći, koliko je to s ovlastima koje je imala, mogla.

105 stranih izaslanstava

U mandatu predsjednice, Kolinda Grabar-Kitarović je na Pantovčaku primila 105 stranih izaslanstava. Trudila se koliko je mogla pomoći Vladi u zbližavanju s inozemnim partnerima i privlačenju stranih tvrtki i investicija u Hrvatsku.

140 službenih putovanja, 71 državno, 69 radnih posjeta

Kolinda Grabar-Kitarović je u pet godina mandata bila na 140 službenih putovanja. Bila je dobro prihvaćena u svijetu, sastala se nekoliko puta i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i ruskim Vladimirom Putinom. No, kada je riječ o putovanjima Kolinde Grabar-Kitarović, sva su nekako ostala u sjeni onog legendarnog javljanja predsjednice ispred ograde Bijele kuće. Ismijavanje i kritike predsjednice nakon toga su trajali danima, a traju i danas. I mnogima je upravo ta scena možda i najpoznatiji detalj petogodišnjeg mandata predsjednice na odlasku, piše RTL.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI