BROJKE SU NEUMOLJIVE A NAS ĆE ZABOLJETI GLAVA! Hrvatska dosegnula rekordnu inflaciju, pogledajte podatke

Foto: Davor Pongracic/ CROPIX

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u kolovozu 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pa se tako inflacija zadržala na najvišoj razini od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena hrane i goriva.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu su u odnosu na srpanj porasle 0,1 posto, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine skočile 12,3 posto, pokazuje izvješće DZS-a, objavljeno u petak.

Tako je inflacija od rekordnih 12,3 posto zabilježena drugi mjesec zaredom.

Promatrano po glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini najveći porast cijena, u prosjeku za 19,2%, ostvaren je u skupini Hrana i bezalkoholna pića (doprinos stopi porasta +4,98 postotnih bodova), u skupini Restorani i hoteli, za 17,6% (+0,88 postotnih bodova), u skupini Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 15,3% (+0,87 postotnih bodova), u skupini Prijevoz, za 14,1% (+2,08 postotnih bodova), u skupini Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 10,5% (+1,77 postotnih bodova), u skupini Rekreacija i kultura, za 9,4% (+0,50 postotnih bodova), u skupini Razna dobra i usluge, za 8,1% (+0,50 postotnih bodova) te u skupini Odjeća i obuća, za 6,4% (+0,37 postotnih bodova).

„Nastavak snažnih inflatornih pritisaka zabilježen je i u kolovozu. Godišnja stopa rasta je i četvrti mjesec za redom nastavila bilježiti dvoznamenkaste stope”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj je razini u kolovozu najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku zabilježen u skupini hrane i bezalkoholnih pića, za 19,2 posto, a prate ih cijene u restoranima i hotelima s rastom od 17,6 posto.

S rastom od 15,3 posto slijede cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, dok su cijene prijevoza porasle za 14,1 posto.

Cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva porasle su, pak, za 10,5 posto, rekreacije i kulture porasle za 9,4, a odjeće i obuće za 6,4 posto.

Kumulativno je u prvih osam mjeseci indeks potrošačkih cijena porastao 9,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

„S posljednjim podacima za kolovoz evidentno je da se trenutno nalazimo na vrhuncu inflacije, no godišnje stope će ostati izražene i u narednim mjesecima. Određeno blago smirivanje moglo bi se zabilježiti tek prema kraju godine. Potonje će uglavnom biti posljedica učinka baznog razdoblja i, u manjoj mjeri, usporavanja gospodarske aktivnosti”, navode analitičari RBA.

Očekuju da će prosječna stopa inflacije u ovoj godini biti veća od 10 posto.

„Nedavno objavljen Vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena uvelike je umanjio rizike da će inflacija u ovoj godini biti i veća, osobito iz razloga što su ograničene cijene energije i određenih osnovnih prehrambenih proizvoda. Svejedno, dvoznamenkaste godišnje stope rasta ostat će prisutne u prvom dijelu iduće godine s laganim trendom opadanja, pri čemu će taj trend biti vidljiviji u drugoj polovici 2023. godine”zaključuju analitičari RBA.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI