BRLOŠIĆ IZ HRVATSKE POLJOPRIVREDNE KOMORE: ‘Zbog visokih temperatura i suše kukuruz u Slavoniji izgleda kao da je početak listopada’

Pixabay/Ilustracija

Ekstremne temperature u zadnjih mjesec i suša uništile su dosta poljoprivrednih nasada. “Kukuruz nam danas u Slavoniji izgleda kao da je početak listopada”, rekao je Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore govoreći o poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj, objavio je N1.

Istaknuo je da u zadnje vrijeme elementarne nepogode poprilično prate poljoprivrednu proizvodnju.

“Svjedoci smo i ekstremno niskih temperatura kasno u proljeće. Zapadni dio Hrvatske je ove godine led nekoliko puta pogodio. Ekstremi se pojačavaju i donese nam puno problema, odnosno prave velike štete”, naglasio je Brlošić.

Na upit o tome kakva je situacija sa žetvom, odgovorio je da s obzirom na godinu kakva je trenutno, može se izraziti zadovoljstvo s jesenskim usjevima.

“Svjedoci smo ekstremno visokih cijena početkom ove godine – gorivo i mineralna gnojiva. Istočni dio Hrvtaske odnosno Slavonija je doživjela ekstremno visoke temperature, nemamo kiše već nekoliko mjeseci. Jedino ćemo možda pozitivan rezultat bilježiti je u proizvodnji suncokreta. Što se tiče kukuruza, soje, šećerne repe i voća i povrća, tu će biti značajnih problema”, rekao je Brlošić.



Govoreći o velikom povećanju cijena energije, istaknuo je da se postavlja pitanje je li ekonomski isplativo sušiti kukuruz.

“S obzirom na ekstremno visoke temperature, kukuruz u Slavoniji će osušiti sunce. Energija u poljoprivredi je ta koja će najviše podići cijene u preradi. Od goriva do plina, tu su cijene po pet i više puta otišle gore”, naglasio je.

Što se tiče proizvodnje voća i povrća u našoj zemlji, vidljivo je kako neće biti dovoljno prinosa.

“Mislim da u cijeloj ovoj priči da budemo samodostatni treba napraviti jednu strategiju i ozbiljno prići tome. Vidimo da ipak zapadni dio Hrvatske nije toliko ekstremno pogođen sušom”, zaključio je Brlošić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI