Britanski parlament treći puta odbio sporazum o Brexitu, izlazak bez sporazuma najvjerojatniji je scenarij

Izlazak Velike Britanije iz EU-a 12. travnja bez sporazuma vjerojatni je scenarij, objavila je u petak Europska komisija nakon što je britanski parlament i treći put odbio potvrditi sporazum o razdruživanju.”Scenarij izlaska bez sporazuma 12. travnja vjerojatni je scenarij. EU se za to priprema od prosinca 2017. i sada je potpuno spreman za taj scenarij 12. travnja u ponoć”, kaže se u priopćenju Europske komisije.

“Koristi iz sporazuma o razdruživanju, uključujući i tranzicijsko razdoblje, ni u kojem slučaju se ne mogu kopirati u scenarij bez sporazuma. Sektorski mini-sporazumi ne dolaze u obzir”, dodala je Komisija, izražavajući žaljenje zbog odluke britanskog parlamenta.

Čelnici 27 zemalja članica prošli tjedan su na summitu odobrili odgodu izlaska Velike Britanije iz EU-a za 22. svibnja pod uvjetom da sporazum o razdruživanju bude potvrđen do danas, 29. ožujka, dana kada je prvotno planiran izlazak.

S obzirom da je sporazum odbijen, sada otpada 22. svibnja kao datum izlaska Velike Britanije i odgoda vrijedi do 12. travnja do kada Velika Britanija mora odlučiti što će dalje poduzeti u vezi s brexitom.

Može se odlučiti da 12. travnja iziđe bez sporazuma ili zatražiti dulju odgodu, ali u tom slučaju mora provesti izbore za Europski parlament.



Bilo kakvu novu odgodu mora jednoglasno odobriti 27 preostalih zemalja članica. Predsjednik Europskog vijeća sazvao je izvanredni summit za 10. travnja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI