BRITANCI SE RASPISALI O ‘HODU ZA ŽIVOT’: ‘Raste zabrinutost da pobačaj postaje sve manje dostupan zbog pritiska Katoličke crkve’

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

O subotnjem “Hodu za život” pisao je i britanski BBC. Istakli su kako se u Hrvatskoj prosvjedovalo protiv pobačaja usred burne debate o reproduktivnim pravima, prenosi Jutarnji list.

“Dok je abortus u čvrsto katoličkoj članici EU legalan, rastući religijski pritisak doveo je do toga da mnogi liječnici odbijaju obavljati pobačaje”, navodi BBC i dodaje da je subotnji mimohod u Zagrebu uslijedio nakon što se više tisuća ljudi okupilo na skupu podrške ženi kojoj su odbili zahtjev za pobačajem unatoč utvrđenim malformacijama fetusa.

“Hrvatske zdravstvene vlasti su u međuvremenu ženi dozvolile prekid trudnoće”, piše BBC referirajući se na slučaj Mirele Čavajde i pojašnjava da je takva odluka uslijedila nakon žestokih reakcija javnosti zbog čega se, kako pišu, sastala medicinska komisija koja je utvrdila da postoje i medicinski i pravni preduvjeti za obavljanje zahvata.

No, iste zdravstvene vlasti su odredile da žena na zahvat mora otići u susjednu Sloveniju.

“Već godinama raste zabrinutost da pobačaj postaje sve manje dostupan u ovoj balkanskoj državi zbog pritiska Katoličke crkve i aktivista”, piše BBC i napominje da su velika većina od 3,9 milijuna hrvatskih građana katolici te da Crkva igra važnu ulogu u društvu.



Jedan liječnik koji je sudjelovao na zagrebačkom “Hodu za život” rekao je da odbija izvoditi pobačaje zbog priziva savjesti, navodi BBC i dodaje da prema istraživanjima njegov stav dijeli više od polovice svih ginekologa u Hrvatskoj.

“Prekidi trudnoće su u ovoj državi legalni, a nakon desetog tjedna dozvoljeni su ako postoje ozbiljni zdravstveni rizici za majku ili fetus. Postojeći zakon koji dopušta abortuse donesen je 1978., u vrijeme kada je Hrvatska bila dijelom nekadašnje komunističke Jugoslavije. Hrvatska je neovisnost stekla 1991., a otada sve utjecajnije konzervativne i religijske grupacije jačaju pritisak da se pobačaj zabrani”, zaključuje svoj tekst BBC.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI