BRITANCI DOSTOJANSTVENO ISPRATILI SVOJU KRALJICU: Održan državni ispraćaj kraljice Elizabete II., bit će sahranjena u krugu obitelji

Foto: Guliver Image/ Doug Peters

U Londonu je u ponedjeljak održan državni ispraćaj kraljice Elizabete II. na kojoj je bilo dvije tisuće gostiju, uključujući nekoliko stotina predsjednika, poglavara i monarha. Ispraćaj je održan u Westminsterskoj opatiji. Kraljica će biti sahranjena samo uz prisustvo obitelji, u ponedjeljak navečer u kapeli svetog Jurja pokraj dvorca Windsor.

Državni pogreb kraljice Elizabete, jedan od najvećih logističkih izazova u britanskoj povijesti. Među brojnim gostima bili su japanski car Naruhito, francuski predsjednik Emmanuel Macron, američki predsjednik Joe Biden, ali i hrvatski predsjednik Zoran Milanović sa suprugom.

Ispraćaj je osiguravalo više od 10 tisuća policajaca iz cijelog Ujedinjenog Kraljevstva. Trgovine i uredi su zatvoreni, a ispraćaj se mogao gledati u stotinjak kina te u parkovima na velikim monitorima.

Kao i njezin otac kralj George VI., djed kralj George V., pradjed kralj Edward VII. i pra-prabaka kraljica Viktorija, lijes Njezinog Veličanstva nošen je u procesiji na postolju topa.

Na vrhu lijesa nalazio se cvjetni aranžman i kraljeva osobna rukom pisana poruka: “S ljubavlju i odanošću, Charles R.” Upravo je kralj Charles III. tražio da se cvjetni aranžman sastoji od ružmarina, hrasta i mirte te raznog cvijeća iz kraljičina vrta.Na kraju mise u Westminsterskoj opatiji, održane su dvije minute šutnje za kraljicu, a nakon toga su se oglasile trube za posljednji pozdrav. Otpjevana je nacionalna himna, a kraljičin gajdaš izveo je tužaljku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI