BRAĆA PIVAC SPREMAJU VELIKI POTEZ? Kraš bi prepustio srpskom tajkunu, i ulazi u koprivničkog diva Podravku!

Braća Pivac spremna su Kraš prepustiti srpskom poduzetniku Nebojši Šaranoviću, a od tog novca preuzeti Podravku. Tako se po koprivničkom kraju komentira njihovo masovno otkupljivanje dionica Podravke, kompanije koja se i sama baš poput Pivaca svojedobno bavila proizvodnjom svježeg mesa.

U međuvremenu je Podravka taj dio poslovanja ugasila te se bacila na polugotove i gotove mesne proizvode, a bogatstvo su na svježem mesu zgrnuli Pivci. Vrgoračka grupa Pivac od prošlog tjedna sumanuto kupuje Podravkine dionice, nadograđujući time svoj imperij u sklopu kojeg danas posluju Mesna industrija Braće Pivac, PPK karlovačka mesna industrija, Mesna industrija Vajda te dakako zagrebački Kraš. Širenja i preuzimanja unutar mesne industrije Pivce su vinula na vrh ljestvice u domaćoj mesnoj industriji, a lani su tako primjerice ostvarili prihode koji to prilično slikovito prikazuju.

Naime, samo je Mesna industrija Braće Pivac lani ostvarila 1,56 milijardi kuna ukupnih prihoda, PPK je poslovao s prihodima od 1,3 milijarde, Vajda s prihodima većima od pola milijuna kuna, zajednički govorimo o iznosu od 3,43 milijarde kuna prihoda kojima valja dodati 890 milijuna kuna prometa kojega je prošle godine ostvario Kraš.

Time su Pivci postali najveća mesna industrija u Hrvatskoj, iza njih su i znatno poznatiji Pik, ali i Belje, a sada kada su odlučili kupovati Podravkine dionice mnogi se pitaju koje su njihove krajnje namjere budući da su oni ušli u vlasničku strukturu koprivničke tvrtke u kojoj Pivac danas ima oko 2,7 posto vlasničkog udjela.

Kompaniju inače kontroliraju mirovinski i državni fondovi sa skoro 80 posto dionica, a upućeni svjedoče kako je malo vjerojatno da je Pivac u ove akvizicije ušao zato što kako kaže ima viška kapitala. Koji su mu daljnji planovi Ivica Pivac nije želio otkriti za lokalni portal Danica.hr, no činjenica je da je u Podravku do sada uložio 120 milijuna kuna, njihovi su prihodi danas na razini Podravke i doista nije nemoguće da je Podravka njihov idući zalogaj. S tim da treba napomenuti kako Pivci nisu zainteresirani za preuzimanje Belupa, kojega bi se onda po eventualnom ulasku u Podravku mogli riješiti.



 

Braća Pivac su prema riječima čini se neslužbeno zainteresirani samo za Podravkinu mesnu proizvodnju, no pojavila se i informacija kako će se Pivac riješiti Kraša koji se ionako više uklapa u Šaranovićev poslovni koncept te da će tim novcem preuzeti Podravku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI