BRAĆA GUCIĆ I DANAS VODE UNOSAN OBITELJSKI BIZNIS! Znate li čime se bave djeca zaboravljenog hrvatskog tajkuna?

Na pragu 70-ih zaboravljeni tajkun Josip Gucić pravomoćno je oslobođen za izvlačenje više od 125 milijuna kuna iz kultne tekstilne industrije NIK koju je 90-ih u valu privatizacije preuzeo. Afera je ovo u kojoj se uz Gucića spominjao i njegov sin Zvonimir, ali i afera koja još jednom, po tko zna koji put, dovodi u pitanje funkcioniranje Državnog odvjetništva koje je više puta u ovom slupčaju mijenjalo optužnicu.

Da bi izbjegli zastaru, u optužnicu ubacuju kazneno djelo ratnog profiterstva koje ne zastarijeva. Međutim ovih je dana Županijski sud potvrdio presudu Općinskog suda donoseći zaključak kako je u Gucićevom slučaju ipak nastupila zastara te da u ovom slučaju nema ratnog profiterstva.

Nedavno je pak Gucića Vrhovni sud oslobodio optužni za ratno profiterstvo u malverzacijama s tvrtkama Anfora i Primorje iz Makarske. Inače se Gucić više od deset godina, otkako se oko njega plete pravosudna trakavica, nalazi u Srbiji, a obiteljski biznis prepustio je dvojici sinova, Zvonimiru i Anti, koji se i danas bave nekretninama, turizmom i prodajom stanova.

Gucićev mlađi sin Zvonimir vlasnik je većine obiteljskih tvrtki, a u poduzetničkim vodama je i njihov stric Vjekoslav, osnivač i nekadašnji vlasnik trgovačkog lanca Getro. Premda tvrtke posluju, one danas nisu ni izbliza uspješne kao što su bile devedesetih godina kada su se u njegovoj grupaciji nalazili divovi poput Brodokomerca, Ferimporta i Nika.

Braća Gucić bila su u raznim upravnim i nadzornim tijelima tvrtki koje su bile u vlasništvu njihova oca, a na sudu su se našli u slučajevima Slavonija osiguranje, Osječka pivovara i Nik. Uz braću Gucić vezala se tvrtka Zag-nekretnine koja se uz prodaju automobila bavila prodajom stanova u urbanoj vili u zapadnom dijelu Zagreba.



Gucići su povezivani i uz firmu Hrvatske nekretnine, a osim toga tu su i tvrtke Casa i Rudar u čijem je vlasništvu zgrada u centru Zagreba u kojoj se, uz ostalo, nalazi čileansko veleposlanstvo. Zbog Rudarove parcele u Resniku, Ante Gucić svojedobno se našao u središtu skandala radi kojega se po medijima povlačio i pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Naime, Gradska uprava bila je spremna zamijeniti građevinsko zemljište u Središću vrijedno 8 milijuna eura za Gucićevo u Resniku gdje je planirano groblje za kućne ljubimce. Zbog pritiska javnosti Bandić je na koncu od tog posla odustao. Preko porečkog hotela Mauro Gucići su u Poreču nastojali okrenuti se turističkom biznisu, a u blizini Poreča poznate su i njihove pokretne kućice koje daju u najam.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI