BOŽO PETROV O REFERENDUMU: ‘Idemo pričekati odluku famoznog Ustavnog suda’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Mosta Božo Petrov za Novu TV komentirao je uvođenje pojma ”epidemije” u Ustav kao elementarne nepogode te da se ubuduće u Saboru dvotrećinskom većinom mogu ograničavati ljudska prava.

“Što se tiče referenduma, idemo pričekati odluku famoznog Ustavnog suda. Taj sud ne pripada pravosuđu, u njemu nisu suci, u njemu su ustavnopravni stručnjaci neki, a neki su prekaljeni političari iz redova HDZ-a i SDP-a”, rekao je Petrov.

“To je političko tijelo, tamo sjede političari mahom iz HDZ-a i SDP-a koji će donositi odluku”, dodao je.

“Ove dvije referendumske inicijative su inicijative za budućnost. Ako se sad ne provede referendum, sav onaj kaos, ludilo koje se događalo dvije godine i dvostruka pravila i dvostruke igre ponovit će se ujesen”, objasnio je Petrov.

Za ograničavanje ljudskih prava Most traži dvotrećinsku većinu u Saboru.



“Apsolutno svaka zemlja će, u trenutku kad ograničava prava i slobode, za to tražiti širi konsenzus. U Italiji se u vrijeme COVID-a definiralo krizno stanje. Parlament je izglasao krizno stanje”, rekao je Petrov.

“Mi imao, u našem Ustavu, vrlo jasno definiran upravo ovaj pojam. Ustavnopravni stručnjaci koji danas govore kako je nepotreban ovaj referendum – iste stvari su govorili 2014. godine”, istaknuo je.

“Nama je cilj da se u čl. 17 stavi da se, u trenutku javnih ugroza i epidemije, donosi dvotrećinskom većinom. To što oni izigravaju sustav i umjesto čl. 17 koji je danas jasan, da se treba raditi s dvotrećinskom većinom, oni se pokušavaju igrati i uzimaju čl. 16”, rekao je Petrov.

Ustavni sud ima rok od 30 dana za odluku o inicijativi. U tom se roku mora očitovati o tome jesu li referendumska pitanja u skladu s Ustavom i vratiti sve Hrvatskom saboru na konačno odlučivanje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI