Božinović: Rukovanje u Sisku 8. lipnja je bila greška, no situacija je tada bila dobra

Cropix

Ministar Davor Božinović rekao je u srijedu da je iz ove perspektive bila greška što se na skupu HDZ-a u Sisku 8. lipnja rukovao s nekim građanima, naglasivši da se u tom trenutku dobro osjećao zbog dobre epidemiološke situacije, a iz današnje perspektive postupio bi drugačije.

“Skup u Sisku 8. lipnja bio je organiziran na otvorenom uz sve epidemiološke mjere, opća situacija u tom trenutku bila je dobra bez novooboljelih od Covida-19. Iz ove današnje perspektive trebao sam možda postupiti drugačije; možemo govoriti da je to bila greška no tada smo se svi dobro osjećali zbog povoljne epidemiološke situacije”, kazao je Božinović na konferenciji za novinare HDZ-a o globalnoj prepoznatljivosti Hrvatske i EU, odgovarajući na novinarske upite.

“Pokazao sam jednu vrstu slabosti, vidio sam prvi put puno novih ljudi, neke sam odbio laktom a kod nekih sam popustio”, dodao je.

Mediji su ovih dana objavili fotografije s druženja Božinovića sa članova HDZ-a u Sisku 8. lipnja, u njegovoj 6. izbornoj jedinici.

Pretjerano reagirao 

Božinović je potvrdio i da je pretjerano reagirao kada je kategorički tvrdio da se nije ni s kim rukovao, pojasnivši da se nije sjetio detalja događaja te pripisavši to refleksnoj radnji prilikom sastanaka s ljudima.



U razdoblju od 31. svibnja do 8. lipnja u Hrvatskoj je bio zabilježen jedan novozaraženi od koronavirusa.

Na novinarsku konstataciju da premijer Andrej Plenković odbija ići u samoizolaciju Božinović je kazao kako je to netočna tvrdnja, jer ne ne radi o odbijanju. Pri tom je podsjetio na preporuke epidemiološke struke.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – HZJZ su, sinoć priopćili da nije bilo ‘bliskog kontakta’ prilikom premijerova kratkog susreta, manjeg od tri minute, i fotografiranja bez rukovanja, s tenisačem Novakom Đokovićem prilikom zadarskog Adria Toura. Zato premijer Plenković ne treba poduzimati nikakve dodatne mjere uključujući ponovna testiranja na koronavirus i samoizolaciju, naveli su iz HZJZ-a.

Ne sluša se ono što govore ovlaštene i educirane osobe

“Više nitko ne sluša ono što govore osobe koje su ovlaštene i educirane, a to su epidemiolozi i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Opasna bi bila teza zanemarivati ono što govori struka a povoditi se za izjavama ljudi koji o tome nemaju znanja i koriste to u predizborne svrhe”, rekao je novinarima ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Božinović.

Na upit jesu li građani izgubili povjerenje u stručnost Nacionalnog stožera, zbog uplitanja politike, Božinović je odgovorio da na mišljenje javnosti utječe puno toga, ali ne mogu o stručnim pitanjima govoriti oni koji za to nisu ovlašteni i osposobljeni.

“Kad smo bili suočeni s najvećom krizom javnost je davala veliku podršku Stožeru. Kada smo rezultatima pokazali da se možemo nositi s tom krizom, onda su se počeli javljati razni akteri u političkom životu i počeli mijenjati svoje početne teze”, naglasio je Božinović.

HDZ predstavio dio izbornog programa

Izborni program HDZ-a “Hrvatska i EU – globalna prepoznatljivost, nova suverenost i sigurnost”.

HDZ je na konferenciji za novinare pod nazivom “Hrvatska i EU – globalna prepoznatljivost, nova suverenost i sigurnost” predstavio dio izbornog programa, koji se odnosi na vanjsku, unutarnju i sigurnosnu politiku.

Kandidatkinja HDZ-a u 7. izbornoj jedinici i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Nikolina Brnjac podsjetila je na predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a, te donošenje hitnih europskih mjera pomoći za gospodarstvu i zdravstvenom sustavu.

Radili smo i na instrumentu za oporavak i višegodišnjem financijskom okviru, Hrvatsku čeka oko 22 milijarde eura, istaknula je Brnjac.

Dodala je kako im je cilj osigurati bespovratna sredstva a ne zadužiti našu djecu, kao i cjelovito riješiti obnovu Zagreb nakon potresa.

Preuzeli mandat s 9 posto iskorištenosti EU sredstava, a danas više od 96 posto

“Kada smo preuzeli mandat imali smo 9 posto iskorištenosti EU sredstava, a danas je to preko 96 posto”, kazala je.

Božinović, međunarodni tajnik HDZ-a, kao prioritet izdvojio je sigurnost hrvatske granice. I on je naglasio uspješno povlačenje EU sredstava i pregovore s EU o dodatnih 500 milijuna eura za zaštitu granice.

“Prethodna vlada SDP-a imala je na raspolaganju 85 milijuna eura a nisu iskoristili ni jednu lipu”, rekao je Božinović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI