BOŽINOVIĆ RAZGOVARAO S AMERIKANCIMA: ‘Dogovoreno je završno usuglašavanje obrazaca za stjecanje statusa povlaštenog putnika’

Foto HINA/ Tomislav Pavlek/ tp

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sastao se s ministrom domovinske sigurnosti SAD-a Alejandrom Mayorkasom.

Nakon susreta istaknuo je kako je Hrvatska postala model budućeg funkcioniranja američkog programa izuzeća od viza.

“Pristupanje programu izuzeća od viza za nas je bio izazovan proces tijekom kojeg smo sklopili 14 međunarodnih pravnih akata o suradnji i razmjeni informacija. Sve navedeno smo i tehnički implementirali kroz povezivanje baza podataka, a čime je uvelike ojačana sposobnost naših sigurnosnih službi u detektiranju i smanjenju rizika i još učinkovitije provjere svih osoba koje prelaze granicu”, kazao je Božinović.

Ističe i kako je Hrvatska “predana u ispunjavanju preduvjeta za pristupanje programu Global Entry”.

Inače, u tom programu su za sada tri države Europske unije.



“To je jasna potvrda visokih standarda koje smo unazad nekoliko godina implementirali u području borbe protiv terorizma, razmjene operativnih podataka, upravljanju granicom te sigurnosti osobnih i putnih isprava, ali i povjerenja između naših dviju zemalja”, nastavio je ministar Božinović.

“U Washingtonu je dogovoreno završno usuglašavanje obrazaca za stjecanje statusa povlaštenog putnika, dovršetak uspostave posebnih informacijskih veza i zaključivanje Adenduma C na zajedničku izjavu koju sam potpisao s pomoćnikom državnog tajnika Gabrielom Escobarom u travnju ove godine u Zagrebu”, ističe.

Razgovarao je i s pomoćnicom državnog tajnika za stanovništvo, izbjeglice i migracije Julietom Valls Noyes te s povjerenikom Uprave za carinu i zaštitu granice Chrisom Magnusom i zamjenikom zapovjednika Obalne straže SAD-a admiralom Stevenom D. Poulinom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI