BOŽINOVIĆ POZVAO DA SE ‘SMIRE STRASTI’: ‘Ne treba nam u Hrvatskoj podizanje tenzija, to nikome nije u interesu’

Foto HINA/ Tomislav Pavlek/ tp

Nakon što je Srbija najavila da će svi hrvatski nositelji diplomatskih putovnica biti stavljeni u posebni režim kontrole, nisu zabilježeni diplomatski incidenti, rekao je u srijedu Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

“Nije mi poznato niti imam informaciju da je takva odluka donesena. Vidjeli ste prvih dana kakve su bile reakcije. Mi kao resori radimo svoj posao uobičajenim ritmom za ovo doba godine. Vidjet ćemo što će biti. Ne bih htio o tome špekulirati”, istaknuo je.

Upitan za komentar zahtjeva Hvidre da se srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića proglasi neželjenim u Hrvatskoj te da se posebno preispita odgovornost Milorada Pupovca i njegova uloga u, kako ističu, pokušaju zaobilaženja državnih institucija radi tajnog uvođenja šefa strane države s naoružanom pratnjom u Hrvatsku, Božinović je odgovorio da je riječ o ”situaciji koju sasvim sigurno nije izazvao Pupovac niti hrvatska vlada” te je pozvao da se smire strasti.

“Ne treba nam u Hrvatskoj podizanje tenzija, barem to nikome u Hrvatskoj nije u interesu. Ukoliko netko ima takav interes, naš način odgovora i komunikacije je upravo ovakav kakav imamo zadnjih dva dana. Ukoliko netko ima takvu ideju, to mu neće proći”, naglasio je.

Osvrnuo se i na SDP-ovu inicijativu o osnivanju Nacionalnog savjeta za borbu protiv energetske krize te rekao kako je energetska kriza sigurnosni izazov i legitimna tema koja će se rješavati u sklopu koordiniranog europskog odgovora.Komentirao je i priopćenje Svjetske zdravstvene organizacije da zemlje moraju ponovno uvesti mjere nošenja maski kako bi izbjegle strože mjere.

Božinović je odgovorio da nitko ne može narediti nekoj državi kakve će donositi mjere.

“To je bio slučaj i u prethodne dvije godine jer inače ne bi postojale razlike u mjerama od države do države. Protuepidemijske mjere smo poduzimali na sličan način, međutim Hrvatska je imala jednu od najliberalnijih mjera u Europi. Uvijek smo vodili računa da ne opteretimo sustav i gospodarstvo, a da s druge strane budemo maksimalno odgovorni i zaštitimo prije svega ranjive skupine od virusa”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI