Božinović: Postrožene kontrole na granici prema BiH i Srbiji: Putnicima će trebati potvrda da imaju neodgodiv razlog za putovanje

Cropix

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović rekao je u petak da je policija već nakon prvih novih slučajeva zaraze vezanima za susjedne zemlje počela provoditi intenzivnije kontrole prema Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Božinović je rekao za Jutarnji list da su intenzivnije kontrole počeli provoditi u četvrtak nakon što su se pojavili novi slučajevi zaraze koje su vezane za te zemlje.

“Svatko tko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput gospodarskog interesa za našu zemlju“, rekao je Božinović.

Naglasio je da Hrvatska prema Srbiji i BiH nikad nije u potpunosti otvorila granice kao što je to učinjeno prema deset europskih zemalja koje imaju dobru epidemiološku situaciju.

Jutarnji list navodi da su putnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji su tijekom posljednja dva dana pokušali ući u Hrvatsku, a da nisu imali valjani razlog potkrijepljen dokumentacijom, vraćeni s granice u svoju zemlju.



Rezultat je to postroženja mjera na graničnim prijelazima s tim zemljama, s kojima je povezana većina novooboljelih u Hrvatskoj u posljednjih tjedan dana.

Ministar Božinović smatra da situacija u Hrvatskoj neće eskalirati jer su epidemiolozi “ušli u trag većini oboljelih”, odnosno načinu i porijeklu zaraze.

Sloboda kretanja

Zatvaranje gospodarstva pak, kažu poduzetnici, ne bi smjelo biti opcija osim u doista krajnjem slučaju. Hrvatska gospodarska komora i Udruga Glas poduzetnika smatraju kako u slučaju drugog epidemiološkog vala Covida-19 hrvatska Vlada ne smije ponovno uvesti jake restriktivne mjere za poslovanje poduzeća te kretanja roba i ljudi.

“Mjere trebaju biti odmjerenije u smislu dopuštanja što je veće moguće gospodarske aktivnosti svih naših tvrtki. Ponovno uvođenje prvotnih rigoroznih mjera dovelo bi do prevelikoga gospodarskog udarca na sve tvrtke i radnike. Vjerujemo da je moguće izraditi model koji će poštovati i zdravstvene mjere zaštite i potrebe funkcioniranja i otvorenosti gospodarstva”, rekao je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore. Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika, također tvrdi kako “ni poslodavci ni državne financije više ne bi mogle podnijeti jake restriktivne mjere, odnosno lockdown”.

“Moramo se naučiti živjeti s ovom pandemijom dok se ne nađe lijek ili cjepivo, moramo držati fizičku distancu, nositi maske, prati ruke redovno, čuvati starije, pogotovo sigurnim držati staračke domove”, rekao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI