BOŽINOVIĆ PORUČIO KAKO NEĆE BITI POOŠTRAVANJE MJERA: Najavio je i strože kontroliranje nošenja maski

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Zbog povećanog broja novozaraženih od Covida-19, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović je dao izjavu za medije.

Jedna od mjera, osim cijepljenja, je pojačano korištenje maski u zatvorenom prostoru.

“Ukoliko održavamo distancu u zatvorenom prostoru i nismo na velikim okupljanjima u kojima ne znamo s kim smo u društvu, to su situacije u kojima se možemo zaraziti. Danas, za razliku od ranijih valova imamo vrlo učinkovito sredstvo, a to je cijepljenje s kojim se mogu prevenirati teži oblici bolesti. Treća mogućnost je pronalazak i odobrenje lijeka protiv koronavirusa, no on ima manju učinkovitost od cjepiva. Ono od trenutka cijepljenja do šest mjeseci daje najveću moguću zaštitu i smatramo da je to najbolji pristup u ovoj ozbiljnoj krizi”, rekao je Božinović.


Ključno je, dodao je, da svi prihvate nekoliko poruka.

Na upit o tome je li došao zahtjev Istarskog stožera za organizaciju online nastave, organizirao je da “ne zna za to”.Postoji povjerenstvo koje prati situaciju u školama pa se razgovaralo o tome da bi se dva dana sljedećeg tjedna nakon jesenskih praznika moglo djeci dopustiti da budu u svojim kućama.

Na upit o reformi zdravstva i tome što misli o tome da ministar Vili Beroša namjerava maknuti naknadu za porodiljni iz HZZO-a u nešto drugo, odgovorio je da ne može na to odgovoriti jer bi to bilo jednako tome da “pitaju Beroša što misli o reformi policije”.

“Neki znaju reći ‘cijepio se dva puta pa se ipak zarazio’. Ima i toga. Svaki organizam je priča za sebe. Činjenica je da cjepivo nije 100 posto sigurno i možete se zaraziti”, zaključio je Božinović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI