BOŽINOVIĆ O ZAŠTITI ŽIVOTA I IMOVINE: ‘Hrvatska će morati smanjiti najveće rizike te povećati kapacitete za odgovore na same katastrofe’

Screenshot/N1

“Hrvatska će zajedno s drugim državama u vezi pitanja zaštite života i imovine, morati podizati razinu spremnosti i predviđanja te investirati u prevenciju i pripremu stanovništva za neugodne situacije kao posljedice promjene u klimi”, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova na konferenciji Jutarnjeg lista “Požari u Hrvatskoj obrana i prevencija”.

Istaknuo je kako su “klimatske promjene uzele maha i kad je u pitanju dinamika i intenzitet” te dodao kako je cilj Strategije za upravljanje rizicima od katastrofa koju je Vlada donijela prije mjesec dana omogućiti bolju prevenciju od katastrofa vezanih uz klimatske rizike.

Ministar je govorio o dva cilja, smanjenju najvećih rizika te povećanju kapaciteta za odgovore na same katastrofe.

“Jedino uključenjem stručne i znanstvene zajednice možemo okupiti svu ekspertizu u Hrvatskoj i naš fokus će u budućnosti biti na preventivi”, rekao je Božinović.

Osvrnuo se na strategiju te naglasio kako ona pokriva 14 razvojnih potencijala za umanjenje rizika od katastrofa. Ukupna vrijednost tog posla je oko 13 milijardi kuna do 2030. godine, a naglasak je na povlačenje sredstava iz Europske unije.



Božinović je naveo da je u tijeku postupak javne nabave od 63 milijuna kuna u sklopu kojeg se nabavlja samo za vatrogasce 17 vozila, pet plovila te zaštitna oprema.

Također, u postupku nabave su dva, od ukupno pet višenamjenska helikoptera za potrebe civilne zaštite za što je osigurano 273 milijuna kuna, od čega je 85 posto iz EU.

Hrvatska je u uz Italiju, Španjolsku, Francusku, Portugal i Grčku među članicama EU koje u sklopu programa “rescEU” s Europskom komisijom vode pregovore o zaključivanju sporazuma o proizvodnji 12 novih kanadera, to jest protupožarnih zrakoplova modela CL515 s kanadskom tvrtkom De Havilland. Dobit ćemo dva kanadera.

“Cijena je između 50 i 52 milijuna dolara po avionu, a do kraja godine ćemo potpisati ugovore za nabavu godine novih aviona. Rokovi isporuke još se pregovaraju”, zaključio je Božinović.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI