BOŽINOVIĆ O ULASKU U SCHENGEN: ‘Mislim da je austrijska pozicija kao i naša, a to je da treba nadograđivati i proširiti Schengen, a blokade tome ne mogu pomoći’

Screenshot/N1

Austrijske izjave i ulazak Hrvatske u Schengen u utorak je komentirao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Rekao je da austrijski kancelar u srijedu dolazi u službeni posjet Hrvatskoj te da će jedna od tema razgovora biti i proširenje i ulazak Hrvatske u šengensko područje, objavio je N1.

“Sigurno da će jedna od tema biti predstojeće Vijeće, ali i povećan broj migracija. Sigurno ćemo razgovarati o 8. prosinca i o tome što će biti na tom ministarskom sastanku na kojem Hrvatska očekuje potvrdan odgovor, temeljem svega što smo proveli i provodimo, i uvjereni smo da ćemo postati punopravna članica”, istaknuo je Božinović.

Govorio je o tome da su Austrijanci protiv ulaska Hrvatske u Schengen te naglasio da su u “Austriji u više navrata izrazili zabrinutost za funkcioniranje Schengena, a ne za pojedinačnu zemlju”.

“Mislim da je austrijska pozicija kao i naša, a to je da treba nadograđivati i proširiti Schengen, a blokade tome ne mogu pomoći”, rekao je ministar.

Dodao je kako je “Hrvatska pokazala da može biti kvalitetna članica svih rasprava o budućnosti Schengena, da može davati konstruktivan doprinos, a istovremeno ispunjavati sve one uvjete, a imali smo ih više od bilo koje druge članice”.



Osvrnuo se i na muškarca koji je planirao atentate na dužnosnike zbog koronamjera.

“Radi se o osobi koja je skupila jedan zavidan arsenal oružja, a mislim da joj nisu strane ni druge osobe i grupacije koje su u posljednje vrijeme bile prisutne u hrvatskoj javnosti u smislu kontakata”, naglasio je Božinović.

Govorio je i o tome koliko Hrvatska ima skrivenog oružja te rekao kako je to “priličan broj”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI