BOŽINOVIĆ O PREMLAĆIVANJU MIGRANATA: ‘Protiv osam policajaca vode se disciplinski postupci, 22 slučaja istražuje DORH’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Aktualne teme, situaciju s nasiljem nad migrantima te uvođenje covid potvrda komentirao je u Državnoj vatrogasnoj školi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Rekao je da “nema informacija jer se na njima još radi te da je glavni ravnatelj policije sve rekao o tome”.

“Što se tiče zapovijedi sustava, zapovijed je da se štiti državna granica u skladu sa zakonom. Ne može biti zapovijed koja nije u skladu sa zakonom. Čim dobijem izvješće od Ravnateljstva policije, uputit ću ga premijeru iako smo mi već o svemu razgovarali”, istaknuo je ministar unutarnjih poslova.

Dodao je kako “policijski službenici, pogotovo oni angažirani na granici, imaju jedan od najtežih poslova”.

“I kad pada kiša, oni su na granici i sprečavaju protupropisne ulaske, u skladu sa zakonom. Bilo je slučajeva da je policija sama otkrivala prekoračenja ovlasti. Protiv osam službenika se od ranije vode disciplinski postupci, oko 22 slučajeva su dokumentirana i predana DORH-u. Kad netko napravi propust, postoje službe i kontrola koje u svakom slučaju provodi izvide i donosi rješenja o sankcijama”, istaknuo je Božinović.



Govoreći o slučajevima anonimnih prijava, primjerice anonimnom pismu policajca koji je prije dvije godine ustvrdio da postoji zapovijed o nasilnom odvraćanju, ministar je rekao kako se “uvijek istraži sve što se prijavi”.

“U ova 22 slučaja DORH je odbacilo 13 slučaja jer nije bilo dovoljno dokaza za takvo djelo. Ovo je bila prijava za konkretan slučaj i konkretan datum, to je često ranije nedostajalo. Reakcija je bila promptna, izvidi traju, to je sve što mogu reći”, naglasio je.

Komentirao je i razliku između covid potvrde i potvrde o preboljenju covida.

“Može je koristiti za ulazak u zdravstveni sustav i sustav socijalne skrbi jer su to slučajevi koje su naši liječnici procijenili kao suspektne ili pozitivne, odredili su da oni trebaju u izolaciju, njih se tretira kao da su oboljeli od covida i oni imaju godinu dana od dijagnoze”, rekao je Božinović

Dodao je i kako potvrda o preboljenju traje godinu dana kao i covid potvrda.

Za sada se ne planira postrožavanje epidemioloških mjera.

“Sve statistike jasno pokazuju da cijepljeni najmanje završavaju u bolnicama, posebno s težim kliničkim slikama. Cijepiti se znači zaštititi sebe, a time štitimo i druge”, naglasio je ministar.

Osvrnuo se i na slučaj konzumacije kokaina u Hrvatskoj vojsci. Rekao je da ne može komentirati slučaj, no da se intenzivno bore protiv krijumčarenja droge.

“Policijski službenici su izuzetno aktivni kad je u pitanju borba protiv krijumčarenja droga. Tržište kokaina je nešto što se prilično širi. Imat ćemo ovih dana sastanak. Prošle godine  bilo je zaplijenjeno 60 kg kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kg kokaina”, zaključio je Božinović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI