BOŽINOVIĆ O POŽARIMA I AKCIJI PNUSKOK-a: ‘Mali vid nepažnje u smislu bacanja opuška može dovesti do požara katastrofalnih razmjera’

Screenshot/N1

Požare u Dalmaciji i najnoviju akciju europskih istražitelja u Varaždinu, nakon sjednice Vlade, komentirao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Rekao je da smo spremni dočekali protupožarnu sezonu, a službe su odradile dobar posao.

“Ono čega moramo biti svjesni je da je glavna promjena koja se događa vezana prije svega za klimatske promjene, o tome se sve više piše, što je dobro, a neki od nas o tome govore već godinama. Nije se to baš anticipiralo, ali mi smo povlačili poteze da se one službe zadužene za sigurnost građana u najvećoj mjeri pripreme za izazove koji nam predstoje. Klimatske promjene su jedan od najvećih izazova s kojima se suočava cijeli svijet”, rekao je Božinović, objavio je N1.

Napomenuo je da je Mediteran jedan od dva najveća svjetska hotspota kad se govori o zagrijavanju dok je drugi Kalifornija.

“Mi živimo na području koje će biti i jest već izloženo negativnim posljedicama klimatskih promjena i zbog toga se organiziramo i kao država i na razini EU-a kako bismo udružili te kapacitete koje Europa ima u borbi s posljedicama vezanima, prije svega, uz šumske požare”, istaknuo je ministar.



Još je jednom ponovio kako smo spremni, a snage su se u srijedu šibenskom i vodičkom zaleđu postupno povećavale, ovisno o razvoju situacije, prije svega neočekivanim izmjenama smjerova vjetrova.

“U sat i pol smo imali vjetar koji je puhao u četiri različita smjera”, napomenuo je.

Ukupno je bilo angažirano 350 vatrogasaca iz Šibensko-kninske ponajviše, ali i šest drugih županija, zatim 50 pripadnika HV-a, 75 policajaca i sve što je nužno kako bi se situacija privela kontroli.

“Mirnije jutro možemo zahvaliti i činjenici da je vjetar bitno oslabio, da nije bilo novih naleta, prije svega bure, koji je onda prijetio da požar prebaci preko vodičke, odnosno Jadranske magistrale. To je nešto s čime se mi možemo nositi, ali treba imati u vidu da je ovo dosad najveći požar ove sezone, međutim, ne možemo isključiti nove”, naglasio je Božinović.

Upozorio je da je to nešto što nas sve skupa upućuje na budnost, ali i sve nas i naše goste upućuje na odgovornost, jer mali vid nepažnje u smislu bacanja opuška može dovesti do požara katastrofalnih razmjera.

Ministar unutarnjih poslova je rekao kako za gašenje požara trenutno imamo četiri kanadera i tri air tractora, a da će do kraja srpnja biti dostupna još dva air tractora i jedan kanader.

Na kraju je komentirao akciju PNUSKOK-a u Varaždinu.

Rekao je da sve institucije imaju odriješene ruke u provođenju zakona.

“Ne znam detalje, znam da se radi o sumnji na zloporabu europskih sredstava i ne mogu reći ništa dalje osim poticati institucije da rade sve u skladu sa zakonom i da štite interese i Hrvatske i Europske unije”, zaključio je Božinović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI