BOŽINOVIĆ O POLICIJSKOJ PRIJAVI: ‘Policija nije ta koja sudi, odluku o njihovom prijedlogu će donijeti sud’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o policijskoj prijavi protiv muškarca koji je ispod objave o dolasku predsjednika Vlade u Maslenicu napisao da ga “treba dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone”.

“Policija je reagirala u skladu sa zakonom, ne prima nikakve naloge i dok sam ja ministar i dok je ova Vlada, sigurno neće primati političke naloge. Proveli su kriminalističko istraživanje na temelju objava i, pretpostavljam, nekih drugih saznanja. Policija je postupala i postupa u skladu sa zakonom. Dnevno u Hrvatskoj imate više od 50 prijava koje se tiču javnog reda i mira, tu su policijski službenici samostalni. Oni odlučuju o tome hoće li pokrenuti kriminalističko istraživanje. Policija nije ta koja sudi, odluku o njihovom prijedlogu će donijeti sud. Postupa se uvijek kad policija procijeni da je stečen dovoljan supstrat indicija, dokaza s kojima se može ići pred nadležni sud”, rekao je Božinović.

Na pitanje je li policija trebala postupati u ovom slučaju, istaknuo je da “policija postupa po svim spoznajama koje ima i ukoliko nalazi da je moguće prekršena odredba nekog zakona, ona je dužna po tome postupati”.

“Dopustimo da policija radi svoj posao na temelju zakona, na temelju iskustva policijskih službenika. Vrlo brzo će se vidjeti, ukoliko sud donese odluku. Ponavljam, dok je ovog ministra, ove Vlade, nema političkog naloga što da se radi. Ovo je pravna država. Nikome se neće dogoditi ništa, osim ako za to postoje valjani razlozi”, naglasio je Božinović.

Dodao je kako će o svemu odlučiti sud te da nema razloga za podizanje tenzija.“Ljudi nisu uhapšeni, oni su privedeni na kriminalističko istraživanje. Sigurno da se građani ne moraju ničega bojati u ovoj zemlji koja je po svim statistikama jedna od najsigurnijih, ako ne i najsigurnija zemlja u EU. Želim poslati poruku da se nitko ne treba osjećati ugroženim”, rekao je.

“Mi smo pravna država, ako policija ima neku osnovu sumnje, onda je na njoj da tu osnovu sumnje predoči onima koji donose odluke. Nije policija ta koja odlučuje i presuđuje. Uvijek odluku donose oni policijski službenici koji su na terenu i koji procjenjuju situaciju. Ne možemo mi odavde suditi kakvu su oni prosudbu donijeli”, zaključio je Božinović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI