BOŽINOVIĆ KOMENTIRAO VUČIĆEVE OPTUŽBE! Otkrio je produžuju li se mjere te kazao kako će danas brojka novozaraženih biti još veća

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovao je na petoj primopredaji vatrogasnih vozila.

Tom prilikom osvrnuo se na trenutačnu epidemiološku situaciju.

“Konkretan izazov je činjenica da nam brojevi rastu, iako smo i dalje u povoljnijoj situaciji od drugih država na Mediteranu, danas će biti veći broj novozaraženih no jučer ili prije tjedan dana, to nije sasvim neočekivano s obzirom na veliki broj ljudi koji je došao u Hrvatsku, pozivamo sve da se pridržavaju posebnih epidemioloških mjera jer činjenica je da nam virus cirkulira, da je sve prisutniji. Mi već pametno koristimo covid potvrde”, rekao je Božinović.


Na pitanje koriste li se covid potvrde da bi se potaknulo ljude na cijepljenje, odgovara.

“Mislim da svi trebamo učiniti sve da ljude potaknemo na cijepljenje, kada pogledate istraživanja u zemljama koje imaju veću procijepljenost od nas, recimo u Izraelu, preko 90 posto stanovništva starijih od 60 godina je cijepljeno, a od onih koji su hospitalizirani, 90 posto nije cijepljeno. Samo osloncem na znanost možemo izaći i ove krize, do jučer su neki govorili da nema klimatskih promjena pa neka sada to kažu Grcima, Turcima. To su znanstveno utemeljene pretpostavke za donošenje raznih odluka”, rekao je Božinović.Trenutne mjere za suzbijanje koronavirusa na snazi su do 15. kolovoza. Što dalje?

“Zasad smo najskloniji da se mjere produlje nakon 15.8.”, rekao je ministar.

Novinari su ga zamolili i za komentar izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji tvrde da zemlje u regiji lažu o brojevima zaraženih te da se turisti iz Hrvatske u Srbiju vraćaju zaraženi.

“Mi smo sigurno jedna od država koja od prvog dana na najtransparentniji način komunicira ovu krizu s javnošću, imali smo konferencije svaki dan pa su se prorijedile, mi smo zadnju održali prije desetak dana, možda ćemo ju održati drugi petak i razgovarati o epidemiji. I nama rastu brojevi, imamo blagi porast hospitalizacija i moramo učiniti sve kako ne bi podcijenili trendove, paušalne ocjene ne želim komentirati”, rekao je.

Osvrnuo se i na zahtjev iz Bosne i Hercegovine, a koji se odnosi na procesuiranje određenog broja hrvatskih generala.

“Premijer će uskoro imati sastanak na tu temu, bitno je i treba imati u vidu, kada govorimo o osloboditeljskim akcijama hrvatskih oružanih snaga nitko, nikad i ničim ih neće dovesti u pitanje, nitko u Hrvatskoj ne treba brinuti, Vlada će na to naći odgovor”, zaključio je Božinović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI