BOŠNJACI: ‘Branko Ćopić bio je četnik i sudjelovao je u velikom masakru’

Wikipedija

"Ovo je Samo sramota. Izvrgnuli su i obesčastili povijest lovca na lunu Podgrmečku. Branko Ćopić je očigledan primjer velikana, koji nije niti srpski, niti hrvatski, niti bošnjački, nego dječiji. I upravo je tu sva njegova tragedija", stali su u obranu mnogi

“U kolovozu 1941. godine ustanici su u selu Veliki Dubovik, dvadesetak kilometara daleko od Bosanske Krupe, masakrirali njegovih dvadesetak stanovnika Bošnjaka; o ovom se zločinu šutjelo skoro pola stoljeća jer su neki od izvršitelja zločina kasnije postali visoki državni dužnosnici, a prema svjedočenjima preživjelih seljana, među onima koji su napali njihovo selo bio je i čuveni pisac Branko Ćopić”, vrlo ozbiljno tvrdi Sandžak press u tekstu koji je kao bomba odjeknuo u BiH, ali i šire.

“Sva se imena znaju, sve moje prve komšije. Đuro je bio u našem selu, blizu živio. Taj je bio glavni. Hasana, mog komšiju, ubio je taj Đuro Šašić. Natjerao ga je da po selu pokupi sve vrijedno što je ostalo, bakarno posuđe, nakit, šta god ima. Kad su Hasana ustanici htjeli ubiti, Đuro nije dao. Hasan je sve što je skupio odnio u Đurinu kuću. I onda ga je Đuro poveo u šumu. Hasan je sam morao iskopati mezar i Đuro ga je tu smaknuo. Đuro Šašić, Miloš Sladković, Đuka Mojkić. I Branko Ćopić. Svi su postali poslijeratni funkcioneri. O svima njima ispotiha se priča svih ovih godina, o njihovom učestvovanju u masakru. Svi su se oni kasnije pojavili nakon rata, a ko je vodio napad… Bilo je puno ljudi, ko zna ko je vodio napad tog jutra, ko je dao naredbu”, priča Alija Grošić, jedini živi svjedok masakra u Velikom Duboviku.

O Ćopiću je čuo, na stotine puta. On ga nije poznavao i ne sjeća se. Ali ga je u selu, među ustanicima, vidjela i prepoznala Alijina pokojna supruga Hasija. I o tome je često pričala. Njezino je svjedočenje zabilježeno, priča o Branku Ćopiću nalazi se u Muzeju holokausta u Sjedinjenim Državama.

Tvrdnje ovog medija izazvale su pravu buru, pa su mnogi stali u obranu slavnog dječjeg pisca. Jedan od njih je Dragan Bursać, lako moguće potomak Nikoletine Bursaća, jednog od glavnih Ćopićevih književnih likova. Za Al Jazeeru je napisao:

“Ovo je Samo sramota. Izvrgnuli su i obesčastili povijest lovca na lunu Podgrmečku. Ne, nije tema ovog pisanja, niti pomenuti portal, niti ljudi koji pišu gnusobe. Ne treba trošiti tastaturu na ljudsku bijedu. Ima nešto drugo, veće, važnije, nešto iznad svega ovoga. Vidite, Branko Ćopić je očigledan primjer velikana, koji nije niti srpski, niti srvatski, niti bošnjački, nego dječiji. I upravo je tu sva njegova tragedija. Kiti mu se ime po potrebi i pljuje jednako tako. Nikad od djece, nikad od ljudi, uvijek od nacionalista”.



 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI