BOSNI I HERCEGOVINI PRIJETI HAKERSKI UDAR: Registriran je veliki broj ‘cyber’ incidenata

Arhiva portala Dnevno

U BiH prijeti opasnost od kibernetičkih napada na informatičke sustave, u petak je upozorila Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA). Pozvane su sve državne institucije, ali i privatne tvrtke da odmah poduzmu sve mjere zaštite.

U priopćenju dostavljenom medijima iz OSA-e ističu kako je u proteklom razdoblju u BiH i regiji registriran veliki broj “cyber” incidenata.

Pozivaju sve institucije i privatni sektor da provedu sigurnosnu procjenu svojih sustava i poduzmu nužne mjere i procedure preventivne zaštite.

“Savjetujemo svim pojedincima i organizacijama da izvrše sigurnosnu procjenu informacijsko-komunikacijskih sustava i primijene mjere sigurnosti što je brže moguće kako bi proaktivno spriječili eventualne pokušaje ‘cyber’ napada u Bosni i Hercegovini”, piše u upozorenju.

Medijska kuća “Avaz” objavila je kako su hakirane njezine mrežne stranice odnosno Facebook profil. Uredništvo “Avaza” ocijenilo je kako je riječ o otvorenom napadu na slobodu medija te su slučaj prijavili policiji tražeći brzu istragu i otkrivanje počinitelja.Iz obavještajne agencije BiH ističu kako su u svakodnevnom kontaktu s domaćim i međunarodnim partnerima s ciljem zaštite građana i institucija od malicioznih utjecaja i prijetnji koje su intenzivirane u posljednje vrijeme.

“OSA prati sve pokušaje nezakonitih radnji u ‘cyber’ prostoru u cilju otkrivanju počinitelja i motiva”, piše u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI