Borzan: “Hrvatska je na europskom dnu po zaštiti prava potrošača”

SDP

U subotu su u Zagrebu SDP-ove kandidatkinje za Europski parlament Biljana Borzan i Barbara Antolić Vupora govorile o prednostima EU članstva koje građani mogu osjetiti u svakodnevnom životu, s naglaskom na politiku zaštite potrošača.

Ističu kako je Hrvatska na europskom dnu po zaštiti prava potrošača u gotovo svim područjima. Borzan smatra da je za tu neslavnu poziciju kriva vlada koja sporo implementira europske zakone, a nema nikakvih nacionalnih inicijativa poput drugih europskih država.

Priopćenje SDP-a prenosimo u cijelosti:

Danas su u Zagrebu SDP-ove kandidatkinje za Europski parlament Biljana Borzan i Barbara Antolić Vupora govorile o prednostima EU članstva koje građani mogu osjetiti u svakodnevnom životu, s naglaskom na politiku zaštite potrošača. “Mi se borimo za jednake kamatne stope i jednake uvjete kredita u cijeloj EU. Našim građanima se treba osigurati financijska ravnopravnost i za to ćemo se boriti! Potrebno je regulirati finacijsko tržište posebno za starije građane i ranjive skupine kako ne bi završili u dužničkom ropstvu prema bankama”, kazala je Barbara Antolić Vupora.

“Već od srijede idući tjedan cijene međunarodnih poziva, dakle poziva iz Hrvatske u bilo koju od zemalja EU će se smanjiti na maksimalno 1,76 kn po minuti i 55 lipa po SMS-u. To je odličan primjer kako smo radom u Odboru za zaštitu potrošača uspjeli postići konkretne rezultate za naše građane jer su cijene poziva išle i do 5 kuna”, kazala je BIljana Borzan.



Borzan je opisala i svoju borbu za jednaku kvalitetu svih proizvoda na istoku i zapadu EU. Istraživanjem s Hrvatskom agencijom za hranu dokazala je da su proizvodi u Hrvatskoj skuplji i manje kvalitetni nego u Njemačkoj, a nakon njenog istraživanja HIPP je povukao nekvalitetnu dječju hranu s našeg tržišta. Nakon toga je postala Izvjestiteljica Europskog parlamneta za različitu kvalitetu hrane, te je nedavno usvojen novi zakon koji je stao na kraj takvoj praksi.

“Jedno od preostalih područja za koje se još treba boriti je zabrana ugrađenih kvarova u proizvode radi kojeg mi se žale naši građani. Kažu da im se uređaji pokvare odmah nakon isteka jamstva. Želim raditi na tome da se zabrane programirani kvarovi, osigura dostupnost rezervnih dijelova i uvede minimalna oznaka trajanja uređaja!”, rekla je Borzan.

Hrvatska je na europskom dnu po zaštiti prava potrošača u gotovo svim područjima. Borzan smatra da je za tu neslavnu poziciju kriva vlada koja sporo implementira europske zakone, a nema nikakvih nacionalnih inicijativa poput drugih europskih država”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI