BORIS JOHNSON PRIHVATIO ODGODU BREXITA te poručio: ‘Neće biti daljnjih odgoda’ Mogućnost i ranijeg izlaska

Marko Todorov/Cropix

Britanski premijer Boris Johnson obavijestio je u ponedjeljak pismom Europsku uniju da prihvaća odgodu Brexita do 31. siječnja, ali je zatražio od EU- da jasno stavi na znanje da neće biti daljnjih odgoda “razvoda” iza spomenutog datuma, prenosi N1.

Zemlje članice EU-a odobrile su u ponedjeljak odgodu Brexita do 31. siječnja sljedeće godine, što su već nazvali fleksibilnom odgodom – ‘flexextension’ – budući da je upotpunjena mogućnošću izlaska i ranije, ako se u međuvremenu u britanskom parlamentu ratificira sporazum o razdruživanju.

“Prema sporazumu Ujedinjene Kraljevine i EU-a o razdruživanju, koje je ovoj vladi nametnuto protiv njezine volje, nemam diskrecijsko pravo učiniti išta osim potvrditi naš formalni pristanak na tu odgodu”, napisao je Johnson u pismu predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku.

Ovo neželjeno produljenje članstva Ujedinjene Kraljevine u Europskoj uniji je štetno za našu demokraciju“, dodao je Johnson, dodajući da traži od zemalja članica da jasno daju do znanja da iza 31. siječnja neće više biti novih produljenja rokova za Brexit.

Tusk je objavio u Bruxellesu da će odluka o odgodi Brexita biti formalizirana kroz pisanu proceduru, što znači da neće biti potrebe sazivati izvanredni samit 27-orice radi toga pitanja.



“U pismu upućenom predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, premijer Boris Johnson je upravo potvrdio da Velika Britanija pristaje na fleksibilnu odgodu Brexita. Pisana procedura bloka 27-orice kako bi se ta odluka formalizirala biti će ubrzo pokrenuta”, kazao je Tuskov glasnogovornik Preben Amann.

To znači da će odgoda biti formalizirana do utorka poslijepodne ukoliko niti jedna članica EU-a u roku od 24 sata ne izrazi svoje protivljenje.

Britanski zastupnici trebaju u ponedjeljak poslije podne raspraviti Johnsonov prijedlog o prijevremenim izborima 12. prosinca. Da bi prijedlog novih izbora prošao konzervativnom premijeru potrebne su dvije trećine u donjem domu, odnosno 434 glasa.

Na pitanje da li će izbore iskoristiti kako bi dobio novi mandat za svoj sporazum ili će tražiti promjene, odgovorio je da se radi o “izvrsnom sporazumu koji je dobar za cijelu Ujedinjenu Kraljevinu”.

Vodit ćemo kampanju na temelju tog sporazuma“, rekao je Johnson.

Ciljni datum Brexita je 31. siječnja 2020., s mogućnošću izlaska i ranije, prvog dana sljedećeg mjeseca nakon što bi se sporazum o razdruživanju ratificirao u britanskom parlamentu. To znači da bi Velika Britanija mogla napustiti EU 30. studenoga, 31. prosinca ili 31. siječnja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI