Boljana Borzan dala podršku Peđi Grbinu i založila se za drugačiji model izbora u stranci

SDP

O perspektivama SDP-a nakon izbornog debakla kao i tome zašto se sama ne želi kandidirati za predsjednicu stranke govorila je Biljana Borzan.

“To je bila formulacija da se on povlači i privremeno na Komadinu predaje sve ovlasti. To je malo dvosmislen potez iako je objašnjenje bilo da je isto napravio Zoran Milanović, što je istina. Ako se već pozvao na njega, očekuje se da će ishod situacije biti kao sa Zoranom, da to nije stvar manipulacije, mislim da se neće kandidirati na vodeće funkcije i da će se povući. Ako se poziva na Milanovića bilo bi za očekivati da ne radi pola, već cijeli potez. On ima svoj mandat u Saboru, SDP ne ide džonom na one koji padnu, smatram da ima mjesta za sve koji se osjećaju socijaldemokratima, no na svakome je da donese odluku”, rekla je Borzan o Bernardićevom potezu nakon izbornih rezultata.

Podrška Peđi Grbinu

Mnogima je upravo ona bila poželjna kandidatkinja za novu predsjednicu SDP-a, a Borzan otkriva zašto se neće kandidirati.

“Kada se čovjek nađe na potencijalnoj prekretnici, važe sve što mu je važno. Kada sam sve stavila na vagu, zaključila sam da bih ovaj puta preskočila. Energiju, volju za rad u stranci imam, no sada su prevagnuli drugi aspekti privatne, obiteljske, poslovne naravi. Ponosna sam koliku sam podršku dobila, ali ne mogu zaboraviti ni velik broj glasova na izborima za EU parlament”, kaže Borzan i dodaje da podržava kandidaturu Peđe Grbina za mjesto novog lidera SDP-a.

“Surađujemo niz godina, ne možeš mu prigovoriti da je bio kolebljiv, da ima stavove koji nisu u skladu sa socijaldemokracijom, kada je bio suspendiran ni u jednom trenu nije rekao “ne tiče me se, stranka me se odrekla”. Naprotiv, nastavio je raditi jednakim žarom, pisao zakone, bio glavna osoba na koju se SDP oslanjao kada je u pitanju procedura i kako doskočiti vladajućima. Ima energiju i ideje, manje mi je bitno kako se zove osobe, već koje ideje će ponuditi. Na izborima smo pokazali da smo ponudili pojedince koji su dobar rezultat ostvarili na nižim dijelovima liste, a očito smo promašili i ideju koju smo nudili”.



Odustati od modela izbora ‘jedan član jedan glas’

Borzan se zalaže i da drugačiji način izbora u stranci.

“Nakon teškog poraza na izborima i svega što nam je donio sustav glasovanja ‘jedan član jedan glas’ bilo bi dobro da imamo što manji broj kandidata, ako bi bila šansa da imamo konsenzus oko jednoga, to bi bilo dobro iako bi mnogi rekli da to nije demokratski. Ovo je posljedica naše dugotrajne krize. Voljela bih da imamo što manji broj kandidata da se više ne dijelimo, podjele samo koriste političkim protivnicima”, rekla je Borzan i na pitanje treba li odustati od modela jedan član jedan glas odlučno kaže:

“Apsolutno da, o tome smo već raspravljali. To je u stranku unijelo nemir. Prije da biste bili delegat, netko vas je morao predložiti, ako ništa drugo imali ste podršku, sada se praktički može pojaviti osoba koja nema veze s SDP-om, platiti članarinu, glasati i više se nikad ne pojaviti u stranci. To je moje mišljenje, čini mi se da oko toga postoji konsenzus u stranci”.

Borzan nadu za SDP vidi i u mladim kadrovima poput Miše Krstičevića.

“Naša ekipa gradonačelnika ima niz vrlo kvalitetnih ljudi, to je budućnost SDP-a. Kada ih vidim, ne brinem se za SDP i njegovu budućnost. U tom bazenu mladih koji su se iskazali na lokalnoj razini, pokazali su da imaju znanja i sposobnosti, moje iskustvo govori da ono što sam naučila na lokalnoj razini je vrlo slično onome što primjenjujete na državnoj”, rekla je Biljana Borzan za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI