BLIZAK I PLENKOVIĆU U KARAMARKU! HDZ-ovac koji je na ‘dilovima’ s Bandićem zaradio milijune! Zagrebački ogranak stranka na nogama

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U zagrebačkom ogranku HDZ-a nakoh uhićenja niza suradnika njihova donedavnog koalicijskog partnera, pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zavladala je ozbiljna panika pa se dobar dio njih propitkuje do kuda će istraga otići i tko bi sve mogao popadati u akcijama koje intenzivno provode Uskok i policija.

Nije nikakva tajna to da su Bandić i HDZ godinama usko surađivali, uostalom jedan od najvažnijih Bandićevih suradnika bio je jedan od potpredsjednika zagrebačkog HDZ-a Ante Plazonić, koji radi kao koordinator za izgradnju produžetka Branimirove ulice. Premda nije zaposlenik Grada, Plazonić preko ugovora o djelu zarađuije naknadu od 12.000 kuna bruto mjesečno, a koordinatorom je postao prije par godina kada je njegov HDZ ušao u koaliciju s Bandićem.

Kako tvrde naši sugovornici iz zagrebačkog HDZ-a često se i među njima polemiziralo o Plazonićevu odnosu s Bandićem, a problematično je i to što je Gradski ured za izgradnju i promet jedan od najnagomilanijih, u njemu radi preko 500 zaposlenika dok je stotinjak pravnika zaposleno u Uredu za imovinsko pravne poslove pa zapravo niti nije jasna potreba za Plazonićem koji koordinira izgradnjom produžetka Branimirove do Sesveta.

Plazonićevi simpatizeri reći će kako je on oko toga posla posebno angažiran te da je s Bandićem polemizirao samo o produljenju ceste budući da mu je do toga bilo stalo i kao predsjedniku HDZ-a Sesvete. Plazonić, međutim, nije samo gradski političar, nego i sesvetski poduzetnik koji je u više navrata preko svoje tvrtke Telemonting sklapao poslove s Gradom Zagrebom, čime je svoj račun podebljao milijunima eura.

Bandić je Plazonića angažirao kao osobu s terena koja poznaje problematiku izgradnje Branimirove, a on je navodno inzistirao na izgradnji nastavka ulice pa sne čudi da su ga zbog mira u kući angažirali u poslu izgradnje Branimirove što je inače projekt težak 70-ak milijuna kuna.



On je tako postao osoba zadužena za dogovor s građanima oko otkupa zemljišta i nabijanja tempa Uredu za graditeljstvo i imovinu premda je zapravo sami proces vrlo teško ubrzati jer su i parcelacija i otkup zemljišta prilično spori, a osim toga Plazonić u ime Grada nije mogao ništa potpisati pa se stoga po gradskim kuloarima propitkivalo kriju li se i iza ove priče neki viši interesi. Pitanja je oko Plazonića mnoštvo, no dok on šuti šute i svi oko njega.

Zanimljivo je to da je ovaj diplomirani inženjer telekomunikacija blizak struji bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, no očito je da ga je i Plenković silom prilika zadržao u vodstvu ove najveće stranačke organizacije. Premda se Plazonić svojevremeno nadao da bi mogao postati šef jedne od Holdingovim podružnica te se spekuliralo o tome da će voditi Zagrebparking. To se ipak nije dogodilo, no milijunski ugovori koje je sklapao s Gradom zasigurno su mu mogli poslužiti kao utjeha.

Takve poslove, tvrde dobro upućeni izvori, Plazonić ne bi mogao ostvariti bez Siniše Poljaka, bivšeg savjetnika Uprave HEP-a koji je, upravo zahvaljujući svojim respektabilnim vezama, uspio dogovoriti, primjerice, da Plazonićev Telemonting dobije posao vrijedan 1,5 milijuna eura.

Riječ je o poslu koji podrazumijeva postavljanje audiovizualne opreme, među kojom i četiri golema krovna semafora u zagrebačkoj sportskoj Areni, a upravo je Poljak uspio osigurati da odluku ne donosi izvođač Ingra, nego Grad Zagreb i to, navodno, uz podršku utjecajnih ljudi iz Vlade. Zanimljivo je spomenuti kako je i u dvorani u Osijeku, koju je potpuno financirala Vlada.

Telemonting također postavio velike semafore i opremu talijanskog proizvođača Technovision iz Milana, s kojim je Poljak, inače, godinama surađivao. Inače, ta je tvrtka, upravo zahvaljujući prijateljstvu Poljaka s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, na splitskom Poljudu postavila veliki semafor čijim zakupljivanjem i oglašavanjem za vrijeme Hajdukovih utakmica, izravno upravljaju upravo Poljak i Plazonićev Telemonting.

Siniša Poljak je u vrijeme Ive Sanadera bio organizacijski tajnik stranke, a s te funkcije naprasno je otišao 2006. godine. U medijima se tada spekuliralo kako je bio smijenjen upravo na zahtjev predsjednika Ive Sanadera, ali njegov odlazak nikad nije do kraja razjašnjen. Poljakovo ime spomenuo je i Stipe Gabrić Jambo, koji je tvrdio da je za HDZ, a na račun koji je tada otvorio Franjo Gregurić na ime službenice HDZ-a, Valerije Marić, od veljače do srpnja 1997. godine uplaćeno osam milijuna kuna i to od raznih tvrtki: Plive, Vindije, HPB-a… a sve to kako bi zauzvrat dobile profitabilne poslove od države. O novcu koji je stizao u HDZ skrbili su, navodno, dužnosnici “od povjerenja”, među kojima se navodi Plazonićev prijatelj, Siniša Poljak.

Priča s Plazonićem nastavila se i 2013. godine, kada je Milan Bandić iz vedra neba odlučio potrošiti 940 tisuća kuna kako bi kupio atomsko sklonište, iako do tada, Zagreb nikada nije kupio niti jedno privatno sklonište. Tako je gotovo milijun kuna gradskoga novca trebao dobiti upravo Ante Plazonić. Grad je raspisao natječaj za kupnju skloništa, ali je bilo jasno kako će proći samo Telemontingova ponuda za sklonište u Bosutskoj ulici, veličine 106 kvadrata.

Kako je Bandić planirao potrošiti do 940 tisuća kuna, to ispada 1190 eura za kvadrat skloništa, za što se može kupiti i kvadrat stana u rubnim dijelovima grada. Što se na kraju dogodilo po tom pitanju nikada se nije razriješilo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI