POSTOJI LI IZVANEMALJSKI ŽIVOT? Količina pronađenog metana na Saturnovom mjesecu možda nam nudi odgovore

Svemirska je letjelica Cassini-Huygens 2015. godine projurila kroz slane mlazove vode koji su se izdizali iz unutrašnjosti Saturnovog mjeseca Enkelada te je pritom otkrila kemijske spojeve koji ukazuju na postojanje hidrotermalnih izvora.

U tim se mlazovima vode nalazi visoka količina metana što su znanstvenici prvo objasnili geokemijom, tj. nebiološkim procesima, no Science Alert prenosi da to možda i nije tako jednostavno te da ne postoji niti jedan proces koji bi mogao objasniti tu količinu metana.

Budući da ne astrolozi ne poznaju nikakav proces koji bi objasnili metan u mlazovima vode, uzrok bi tome mogao biti nepoznati geološki mehanizam ili izvanzemaljski život, a zanemarimo li priču o izvanzemaljcima, također bi se moglo raditi o ostacima drevnog metana zaboravljenog na mjesecu Enkelada nakon stvaranja Sunčevog sustava.

Budući da tehnički znanstvenici još uvijek ne mogu poslati letjelicu koja bi mogla izbušiti njegovu zaleđenu površinu i istraživati podzemne oceane, stručnjaci su odlučili napraviti matematički model s poznatim varijablama – procesima koji proizvode metan na Zemlji.

Enkelad je fascinantno mjesto. Daleko je od Sunca i obavijen je debelom ledenom korom. No ispod nje se skriva ogroman globalni ocean, u kojem se možda nalaze svi sastojci potrebni za razvoj života.



Saturnov se mjesec nalazi jako daleko od naše zvijezde, ali to ne znači nužno da je prehladan za stvaranje biološkog života. Naime, planetarne plimne sile mogle bi zagrijavati njegovu unutrašnjost i sprječavati zamrzavanje oceana.

One bi također mogle uzrokovati nastanak hidrotermalnih izvora. Hidrotermalni izvori su, kao što i samo ime govori, otvori na dnu oceana gdje toplina iz unutrašnjosti planeta prodire u ocean. Na Zemlji se oko tih izvora stvara posebno zanimljiv ekosustav.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI