BIVŠI ZAPOVJEDNIK HVO-a PETKOVIĆ PISAO HAAGU: ‘Kajem se i izražavam sućut svim žrtvama, pripadnicima bošnjačkog naroda’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Milivoj Petković bivši načelnik Glavnog Stožera HVO-a, pravomoćno je osuđen na 20 godina zatvora  zbog ratnih zločina u  tadašnjoj Herceg-Bosni.

Oglasio se pismom kojeg je osobno naslovio predsjedniku Haškog tribunala, sucu Carmelu Agiusu. Zatražio je prijevremeno oslobađanje pred Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MMKS), sljednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, prenosi Večernji list.

Pismo je ujedno odgovor Petkovićevih odvjetnika na argumente tužiteljstva na njegov raniji zahtjev za puštanjem na prijevremenu slobodu. U pismu general Milivoj Petković pokazuje “jasne znakove rehabilitacije” i prihvaćanja odgovornosti i kajanja  kažu odvjetnici Vesna Alaburić i Davor Lazić u tom podnesku.

Petković se trenutno nalazi na odsluženju kazne u Belgiji inače je rođeni Šibenčanin pismo je napisao rukom u zatvoru.

Pismo prenosimo u cijelosti:



“Poštovani gospodine Agius, moji su branitelji uz moj pristanak podnijeli molbu za moje prijevremeno puštanje na slobodu. U tom kontekstu osjećam potrebu da Vam se obratim i izrazim svoj stav o mojoj presudi i dosuđenoj kazni, posebno zato što je ovo i prva prilika da to osobno i učinim.

Ja doista nisam osoba koja lako izražava emocije, ali to ne znači da ih nemam ili da ih ne proživljavam. Moja suzdržanost u pokazivanju emocija vjerojatno je posljedica mog vojničkog obrazovanja i odgoja jer sam gotovo cijeli život bio vojnik.

Kako god bilo, uvjeravam Vas, gospodine predsjedniče, da to ne znači i moju bezosjećajnost ili nedostatak empatije prema drugima.

Poštovani gospodine predsjedniče, od ratnih događaja u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini, u kojima sam sudjelovao, prošlo je skoro 30 godina. Od tada nije prošao ni jedan jedini dan, a da mi se slike ratnih strahota ne vraćaju u sjećanja. Znam da će tako biti do kraja mog života. S time živim i s time se nosim kako najbolje mogu.

Rat je ljudska tragedija i zlo. U ratu i dobri ljudi mogu svojim djelima ili propustima pridonijeti počinjenju zločina. Danas, osam godina nakon prvostupanjske presude i četiri godine nakon konačne presude, imam potrebu reći i Vama i svima drugima da ja prihvaćam presudu i osobnu odgovornost za svoja djela ili propuste koji su doveli do počinjenja zločina zbog kojih sam osuđen. Prihvatio sam i kaznu koju služim. Za počinjene zločine nema opravdanja ni izlike. Zbog toga osjećam iskreno kajanje i izražavam, i ovom prilikom, duboku sućut svim žrtvama, pripadnicima bošnjačkog naroda, njihovoj rodbini i prijateljima.

Imam ljudsku potrebu da to kažem iako sam svjestan da su moje žaljenje i izrazi sućuti slaba utjeha svima koji su izgubili svoje najmilije. Priznanje počinjenih zločina, iskreno kajanje i izražavanje sućuti obiteljima stradalih jedini je način iskrene pomirbe, očuvanja mira i suživota među narodima u BiH i cijele bivše Jugoslavije. Nadam se da će ova moja izjava barem malo tome pridonijeti. To je najviše što ja u ovim okolnostima mogu učiniti.

Vjerujem da se svaki konflikt ili nesporazum među narodima na području BiH može i mora rješavati isključivo pregovorima i dogovorima. Nikako i nikad više nasiljem i ratom. Ovo kažem kao vojnik i to moje uvjerenje nije od jučer. U tom kontekstu i zbog toga Vam, gospodine predsjedniče, i pišem. Poštovani gospodine Agius, nadam se da ovo moje pismo nećete doživjeti na bilo koji način neprimjerenim ili protivnim interesima mira i suživota među narodima BiH. U protivnom molim Vas da ga zanemarite.

S poštovanjem,

Milivoj Petković,

Leuze-en-Hainaut Prison, Belgija, 30. 8. 2021.”, stoji u pismu.

Sudac Agius,  trenutno je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove te kao takav odlučuje o zahtjevima za puštanjem na prijevremenu slobodu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI