BIVŠI VODITELJ OPERACIJA SOA-e O VUČIĆU: ‘On je pokušao na jedan bahati, nepristojan, nekulturan način, neprimjeren diplomatskim uzusima i pravilima ući u Republiku Hrvatsku’

Screenshot/N1

O planu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da privatno i bez službene najave posjeti Jasenovac govorio je za N1 bivši voditelj operacija Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Ante Letica.

Rekao je da predsjednik Vučić ne može doći u privatni posjet niti bilo kakav posjet Hrvatskoj (službeni, radni, državni), a da se o tome ne postigne dogovor između dvaju ministarstva vanjskih poslova i protokola gdje su uključene SOA i BIA te MUP Hrvatske i Srbije.

“Vučić je pokušao na jedan bahati, nepristojan, nekulturan način, neprimjeren diplomatskim uzusima i pravilima ući u Republiku Hrvatsku kao da ulazi u Niš. Njemu je zbog toga zabranjeno ući u Republiku Hrvatsku”, istaknuo je Letica.

Objasnio je kako Vučiću nije zabranjeno položiti vijenca u Jasenovcu i da će on to učiniti, ali da mu je zabranjeno ući u Hrvatsku zbog načina na koji je htio ući.

“Postoje određeni diplomatski i određeni sigurnosni protokoli. Od onoga trenutka kad predsjednik jedne strane države, pa tako i predsjednik Vučić, uđe u Republiku Hrvatsku, sva nadležnost po pitanjima sigurnosti je u rukama hrvatskih službi i hrvatskog MUP-a. Način na koji je Vučić htio ući u Hrvatsku, s jednom bulumentom svojih novinara, sa svojim tjelesnim čuvarima, s televizijskim ekipama bez najave i bez odborenja je zapravo skandal i Hrvatska je napravila jedini mogući potez, a to je da mu se zabrani ulazak. On će doći na način i u vrijeme kad to Hrvatska odluči”, naglasio je Letica.



Osvrnuo se i na ulogu predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca kojeg je Vučić obavijestio o svom dolasku u Hrvatsku te rekao kako “ne zna koja je tu njegova uloga”.

“Uz uvažavanje uloge saborskog zastupnika i člana vladajuće koalicije – kako je on meritoran da prenosi te poruke”, istaknuo je.

Letica je govorio i o tome kako bi SOA, da su znali za taj posjet, sigurno obavijestili državni vrh o tome i teško da bi se dogodio bez najave.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI