BIVŠI UKRAJINSKI PREDSJEDNIK PORUČIO MILANOVIĆU: ‘Kad bi to napravio možda bi promijenio mišljenje, podržavam vašeg premijera’

Foto: Screenshot BBC

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko govorio je za RTL o situaciji na bojištu, Vladimiru Putinu, ali i o predsjedniku Milanoviću, o kojem nema dobro mišljenje.

“Ovo traje 77 dana. Mi nemamo sigurnog mjesta na cijelom teritoriju. Samo da vas podsjetim da je Ukrajina teritorijem najveća zemlja u Europi. Svih 77 dana smo ostali ovdje, štitili smo našu zemlju. Upravo sam se vratio iz Mikolajiva, gdje imamo civilne borbe. Druga mjesta gdje se vode žestoke borbe su istok naše zemlje, Izjum, Lisičanska i Sjeverodoneck te definitivno simbol ukrajinske hrabrosti Mariupolj”, rekao je Porošenko.

Komentirao je protunapad kod Harkiva.

“Želim biti iskren. Na nekim dijelovima fronta, uključujući regiju Harkiv, ukrajinske trupe izvode taktički protunapad. Neke operacije su obrambene, pogotovo u regijama Donjecku i Luhansku, južno od Zaporižje i kod Dnjipra, tamo se isto vode žestoke borbe.

Znamo da svaki dan imamo velik broj raketiranja, zračnih napada, bitke na Crnom moru, ovo je veliki rat. U toj situaciji Rusija plaća veliku cijenu jer, prema informacijama Oružanih snaga Ukrajine, imamo 26.500 ruskih vojnika koji su zauvijek ostali u Ukrajini, to je cijena njihove agresije na Ukrajinu.Oni se ne bore s našom vojskom, nego s našom djecom, ženama, ubijaju i siluju žene, djevojčice i djecu, ubijaju muškarce sa zavezanim rukama. Rusi su barbari, zaslužni za masakr. I zbog toga će završiti na suđenju. Hrvatski narodno točno zna što to znači i što je Haški sud i primjer ratnog zločinca Miloševića. Siguran sam da će Putin pratiti Miloševićev put”, kazao je.

“Mislim da mi, cijeli svijet i Putin, živimo u dva različita svemira. Putin je rekao da se bori na svom tlu, a to je naše ukrajinsko tlo. Mi štitimo našu zemlju, domovinu, žene, djecu, roditelje. Putin je kazao da NATO napada Rusiju. Nikad u povijesti NATO nije napao nikog. NATO će štititi i braniti zemlje članice”, rekao je.

Kaže da im treba oružja kako bi rat trajao kraće.

“Gledajte, mi ovo nismo tražili, ali ne odustajemo. Kratko ili dugo, ako mene pitate, nećete pronaći nijednu naciju na svijetu koja želi mir više od nas Ukrajinaca. Što prije to bolje. Znate li što trebamo da rat kraće traje? Oružje, oružje, oružje. Ponosan sam što sam 2014. kao predsjednik stvorio novu ukrajinsku vojsku temeljenu na NATO-ovim standardima i borimo se s ruskom vojskom, koja se temelji na sovjetskim standardima”, rekao je.

“Zato smo iznenadili svijet, zato 77 dana pokušavamo zaustaviti rusku operaciju. Putin je slab, trebamo sankcije, embargo. Nafta i plin su dva stupa ruskog gospodarstva i svaki barel nafte je bomba protiv ukrajinskih civila. Potrebna je kompletna izolacija Rusije. U toj situaciji Putin transformira svoju zemlju u Sjevernu Koreju. Mi Ukrajinci smo slobodan narod. Mi Ukrajinci smatramo se Europljanima”.

Nije previše želio komentirati Milanovića, kaže da podržava Plenkovićevo mišljenje o njemu.

“Mogu jedino podržati jer mu vjerujem, ne predsjednika, već premijera, i podržati njegovo mišljenje o vašem predsjedniku”, kaže.

No dodaje da bi bila dobra ideja da Milanović posjeti Ukrajinu.

“Kad bi posjetio Buču, Irpin, kad bi posjetio potpuno uništene, ne kuće i kvartove, već cijele gradove, promijenio bi mišljenje o Rusiji. Putin se ne bori samo protiv Ukrajine, on se bori protiv cijele Europe, zapadnog svijeta, svih demokracija. I mislim da bi vašem predsjedniku bilo lakše za shvatiti u Buči, a ne u Zagrebu. Želim zahvaliti Hrvatskoj, hrvatskom narodu, premijeru, na prihvatu ukrajinskih žena i djece. Tako to rade pravi prijatelji”, rekao je.

Kaže da je Putin opasan za Hrvatsku koliko i za Ukrajinu.

“Svi trebate shvatiti da postoji veliki rizik za nuklearni rat. Putin bombardira nuklearke. Bio sam u Černobilu nakon što su ruske trupe otišle, dostavili smo humanitarnu pomoć hrabrim ukrajinskim stručnjacima koji su bili u Černobilu dok je bio pod okupacijom. Rusija je raketirala nuklearku u Zaporižji, koja je 10 puta moćnija od Černobila. Mi moramo zaustaviti rat, zaustaviti Rusiju. Jedini način da zaustavimo Rusiju je da je deputiniziramo, da deputiniziramo Europu i svijet.

Zašto je teško pronaći kompromis s Rusijom, zato što nas Putin želi ubiti. I zapamtite, mi se ovdje borimo za vas, za vašu sigurnost. Putin je jednako opasan za Hrvatsku kao i za Ukrajinu. I to što nam pomažete nije pomoć, to je i ulaganje u vlastitu budućnost. Kad to shvatite, tada je i lakše promijeniti mišljenje, uključujući i vašeg predsjednika”, zaključuje bivši predsjednik Ukrajine.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI